Veranderingen in de zorg per 1 januari 2014

Er zijn nogal wat veranderingen in de zorg per 1 januari 2014. Hieronder de voornaamste op een rijtje:

Geestelijke gezondheidszorg anders georganiseerd

Vanaf 2014 bestaat de geneeskundige ggz in feite uit drie echelons:

– Mensen met klachten buiten het classificatiesysteem DSM worden gezien door de huisarts en de praktijkondersteuner (poh).
– Patiënten met lichte en matige, niet-complexe stoornissen door de generalistische basis ggz.
– Patiënten met complexere of meer risicovolle stoornissen door de gespecialiseerde ggz.

Psychologische zorg wordt in 2014 volledig vergoed vanuit de zorgverzekering. In de voorgaande jaren was dit enkel van toepassing op de tweedelijns psychologische hulp, terwijl bij eerstelijns psychologische hulp enkel de eerste vijf behandelingen werden vergoed. Die beperking is vervallen. Vanaf 1 januari 2014 vervallen de eigen bijdragen voor psychologische hulp en voor een internet-behandeltraject.

Sterftecijfers openbaar

Uiterlijk op 1 maart 2014 moeten ziekenhuizen hun sterftecijfers over 2012 op de website publiceren en aanleveren bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het gaat zowel om de HMSR (die ‘ziekenhuisbreed’ de verhouding weergeeft tussen het werkelijke aantal sterfgevallen en het te verwachten aantal sterfgevallen) als om de SMR’s, de sterftecijfers per diagnosegroep. Alleen zorgaanbieders met minder dan zestig sterfgevallen in het jaar waarover de cijfers moeten worden gepubliceerd, zijn vrijgesteld van de verplichting.
Om de cijfers goed te kunnen interpreteren verwacht de NZa dat ze zijn voorzien van een toelichting over bijvoorbeeld de ontwikkelingen in de tijd en eventueel genomen stappen om de kwaliteit van zorg verder te verbeteren. Al in 2009 hebben de brancheorganisaties toegezegd de sterftecijfers te zullen publiceren; met ingang van dit jaar zijn zij daartoe verplicht.

Veranderingen in het basispakket

Vanaf 1 januari 2014 vergoeden verzekeraars twee nieuwe zorgvormen vanuit de basisverzekering, namelijk: autologe stamceltherapie bij de ziekte van Crohn en een nieuwe, endoscopische behandeling bij pancreasnecrose. De twee behandelvormen zitten voorwaardelijk in het basispakket,voor een periode van vier jaar. Patiënten moeten meedoen aan wetenschappelijk onderzoek. Als de behandelingen effectief blijken te zijn, komen ze definitief in het basispakket.
De Diane 35-pil worden per januari 2104 niet meer vergoed. De anticonceptiepil werd vanuit de basisverzekering vergoed voor de behandeling van ernstige acne en overbeharing.
Apparatuur voor thuisdialyse, inclusief de noodzakelijke toebehoren en gebruiksartikelen, de opleiding/instructie, de ondersteuning en begeleiding, het onderhoud en de reparatie, wordt niet meer vergoed als medisch hulpmiddel maar als medisch-specialistische zorg. Het ziekenhuis wordt zo ook formeel verantwoordelijk voor de te leveren prestaties. Ook de vacuümpomp die onderdeel uitmaakt van de vacuümtherapie wordt voortaan vergoed als onderdeel van de therapie.

BTW bij registratiecommissies

Met ingang van 1 januari 2014 moet de KNMG 21% BTW heffen over de dienstverlening van de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS). Dat betekent dat de RGS per aanvraag het geldende tarief en daarnaast 21% BTW in rekening brengt. Het betreft de opleidingsregistratie van artsen, de (her)registratie van specialisten en profielartsen en het erkennen van opleiders en opleidingsinstellingen.

Recept vanaf 2014 alleen nog elektronisch

Artsen en andere voorschrijvers mogen geneesmiddelen per 1 januari 2014 alleen nog elektronisch voorschrijven. Dat staat in de richtlijn Elektronisch voorschrijven die de KNMG in september publiceerde. Er zijn enkele uitzonderingen voor bijzondere situaties.

Ontmanteling intramurale AWBZ

Ouderen die voor de eerste keer zorg aanvragen en vroeger geïndiceerd zouden zijn voor zorgzwaartepakket V&V (verpleging en verzorging) 3, krijgen hun ondersteuning voortaan thuis. Sinds begin 2013 krijgen alle nieuwe cliënten met de zorgzwaartepakketten (ZZP’s) 1 en 2 ook alleen nog maar een indicatie voor extramurale zorg.

Huishoudelijke hulp zal in 2014 beschikbaar blijven in de WMO. De korting van € 89 miljoen die voor het komende jaar stond gepland gaat uiteindelijk niet door. Ook dagbesteding blijft in 2014 beschikbaar. De persoonsgebonden budgetten (PGB’s) zijn in grote lijnen gelijk aan die van vorig jaar. Om fraude tegen te gaan worden de PGB’s in de loop van het jaar uitgekeerd via de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

DBC-registratie in ggz en forensische zorg

Op 1 januari gaat het nieuwe DBC-pakket voor de ggz en de forensische zorg in. De DBC-registratie is vereenvoudigd. Zo is duidelijker hoe te registreren wanneer een patiënt terug in de zorg komt. Voor de ggz is ook registratie bij een rechterlijke machtiging vereenvoudigd.

Eigen risico en zorgtoeslag

Het verplicht eigen risico gaat komend jaar met € 10,- omhoog tot € 360,-. Doordat de premie van de zorgverzekering ten opzichte van 2013 is gedaald, is ook de maximale zorgtoeslag in 2014 lager dan vorig jaar. De maximale zorgtoeslag is voor alleenstaanden € 865,- voor meerpersoonshuishoudens
€ 1.655 euro (2 januari 2014, Medisch Contact, Joost Visser).

Veranderingen in de zorg per 1 januari 2014, gepubliceerd in de nieuwsbrief Natuurlijk in beweging, maart 2014. Daarin ook artikelen over Invoering integrale tarieven 2015 medisch specialisten, Ziekenhuizen maken zich zorgen over traject herinrichting spoedeisende zorg en PROMs die het succes van een behandeling moeten meten. Klik hier.

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer