Schrapweken (Ont)Regel de Zorg zijn begonnen. Zorgprofessionals gaan de bureaucratie te lijf

schrap regels ontregel de zorgIn drie weken tijd, verspreid over een kleine twee maanden, gaan zorgprofessionals uit zeven verschillende beroepsgroepen aan de slag met het schrappen van regels. Op 29 januari 2018 is de eerste Schrapweek begonnen. Op 19 februari volgt de tweede en op 12 maart de derde. Met steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaan zij – samen met verzekeraars, beroepsverenigingen en toezichthouders – vaststellen welke regels binnen hun vakgebied kunnen worden geschrapt en wat er nodig is om dat te realiseren.

(Ont)Regel de Zorg

Schrapweek en schrap- en verbetersessies komen voort uit het initiatief (Ont)Regel de Zorg van huisartsenactiegroep Het Roer Moet Om (HRMO) en beroepsvereniging voor zorgprofessionals VvAA. Hieruit bleek dat zorgverleners gemiddeld 40 procent van hun tijd kwijt zijn aan administratie. In maart worden de eerste concrete resultaten met het ministerie van VWS besproken.

Na de eerste – succesvolle – schrapconferentie (Ont)Regel de Zorg op 18 november 2017, pakken de zorgverleners nu door. De zeven beroepsgroepen stellen een eigen actieagenda op. Medisch specialisten, huisartsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, apothekers, psychiaters en wijkverpleegkundigen steken de koppen bij elkaar en presenteren tijdens ‘schrap – en verbetersessies’ hun concrete plannen ter verbetering. Het gaat daarbij om realiseerbare plannen die direct verschil maken voor de patiënt en de zorgverlener. In maart worden de eerste resultaten teruggekoppeld.
Dinsdag 30 januari 2018 geeft minister Hugo de Jonge om 18.15 uur bij VvAA in Utrecht het officiele startstein voor het vervolgtraject van (Ont)regel de Zorg.

Minder regels en minder bureaucratie in de zorg. Dat is het doel van zorgverleners en ook van kabinet-Rutte III. Maar hoe maken we na jaren van noodkreten uit het veld een einde aan de onzinnige bureaucratie in de zorg? Hoe kan het écht beter? Hoe krijgen we meer tijd en aandacht voor de patiënt? Actiecomité ‘Het Roer Moet Om’ luidde in maart 2015 de noodklok over de onacceptabele administratie – en regeldruk in de huisartsenzorg.
“De schrapactie binnen deze beroepsgroep leverde resultaat op, maar versnelling en verbreding waren nodig en zijn inmiddels in gang gezet”, aldus huisarts Peter de Groof, een van de initiatiefnemers van HRMO.

Tijdens de eerste schrapconferentie zijn per beroepsgroep al eerste schrapvoorstellen gedaan. Deze vormen de basis voor het vervolgtraject. De uitkomsten daarvan en van de volledige schrapconferentie, zijn te lezen op de website van Ontregel de zorg. www.vvaa.nl/landingspagina/ont-regel-de-zorg (Pagina is niet meer beschikbaar – Zie voortaan: https://www.vvaa.nl/nieuws-en-kennis/ledenthema/ontregel-de-zorg)

Zie ook: Regeerakkoord neemt schrapsessies (Ont)Regel de Zorg over, VvAA, 26 oktober 2017: https://web.archive.org/web/20210921082912/https:/www.vvaa.nl/voor-leden/nieuws/regeerakkoord-neemt-schrapsessies-van-ont-regel-de-zorg-over

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer