Schandalige behandeling van ouderen in Britse ziekenhuizen

De afgelopen weken verschenen er verhalen in de Britse media over de schandalige behandeling van ouderen in ziekenhuizen.
Veel aandacht kreeg het rapport van de Britse Ombudsman voor Gezondheidszorg, of liever ombudsvrouw, Ann Abraham, waarin tien door haar onderzochte gevallen staan beschreven van patiënten van boven de 65 jaar en de slechte behandeling die zij in het ziekenhuis kregen.

Het rapport is naar het Britse Parlement gestuurd met het verzoek aan de leden de gevallen goed te bestuderen.

Het blijkt dat ouderen niet worden behandeld als individu; ze worden als een groep oudjes op routineuze wijze behandeld, soms met dodelijke afloop.
Een ziekenhuis heeft zijn excuses al aangeboden nadat een verborgen camera had onthuld hoe verpleegkundigen een stervende man toesnauwden en vergaten een patiënt op tijd zijn medicijnen toe te dienen.

In een periode van één generatie zijn verpleegsters, die vroeger “engelen” werden genoemd, vervangen door demonen met een onverschillige en ongeïnteresseerde houding, aldus een artikel in de Belfast Telegraph van 3 maart 2011.
De professionele opleiding die verpleegkundigen vandaag de dag krijgen, hebben niet geleid tot meer professionaliteit in het vak.
Het advies is dan ook het opleidingssysteem te herzien. Men moet weer terug naar een opleiding waar leerlingen het merendeel van hun tijd doorbrengen met werken in de praktijk, in het ziekenhuis dus. De oude waarden van het vak moeten weer worden bijgebracht. Het echte vak van verpleging en verzorging moet geleerd worden, waartoe ook hygiëne, goede voeding, goede communicatie en een waardige behandeling van patiënten behoren.
Als die waarden terugkeren, krijgen patiënten en cliënten weer het respect dat ze verdienen.

 

Website van de Ombudsman voor Gezondheidszorg in Groot-Brittannië met rapport over de tien schrijnende gevallen, Care and Compassion? 14 februari 2011: www.ombudsman.org.uk/publications/care-and-compassion

Paul Burstow: ‘scandalous’ ageism is rife in the NHS, The Telegraph, door Tim Ross 3 maart 2011: www.telegraph.co.uk

Nursing needs to get back to its true values, Belfast Telegraph, 3 maart 2011: www.belfasttelegraph.co.uk/

Hospital trust apologises for lack of patient care, Get Surrey, 1 maart 2011: www.getsurrey.co.uk

Forced to die in hospital: Patients still being denied right to die at home because of NHS failures, door Daniel Martin, Daily Mail, 28 februari 2-11: www.dailymail.co.uk

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer