Manifest Fysiotherapie in nood

omslag rapport fysiotherapie in noodVanmiddag, 3 december 2013 wordt in de Tweede Kamer een petitie aangeboden over fysiotherapie door de initiatiefgroep Manifest Fysiotherapeuten. Daarbij wordt het rapport Fysiotherapie in nood overhandigd aan de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het rapport geeft de conclusies weer van een onderzoek onder 2.100 fysiotherapeuten naar de gevolgen van de marktwerking in de fysiotherapie. Dit onderzoek is uitgevoerd door ‘Zorg geen Markt’ in samenwerking met de initiatiefgroep Amsterdam Manifest Fysiotherapie. In april 2013 is het rapport gepresenteerd op een speciale bijeenkomst en aangeboden aan Eke Zijlstra, voorzitter van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). Bij die gelegenheid waren ook aanwezig Zorgverzekeraars Nederland (ZN), ouderenbond CSO, het Reumafonds en SP-kamerlid Henk van Gerven.

Petitie: Manifest fysiotherapeuten

Fysiotherapeuten begeleiden hun patiënten bij het bevorderen van het herstel of bij het leren omgaan met beperkingen. Daarvoor is het absoluut noodzakelijk dat er een goede relatie wordt opgebouwd, zodat er beter op de zorgvraag kan worden ingespeeld. De veranderingen in de zorg hebben helaas ook zorgwekkende effecten op de fysiotherapie. De laatste jaren is door de regering een grotere rol aan de zorgverzekeraars gegeven, met als doel de kosten in de zorg terug te brengen.

De zorgverzekeraars eisen een zeer gedetailleerde verslaglegging, waardoor de fysiotherapeut onder dreiging van een beheersaudit tot administrateur is verworden. De administratieplicht houdt de therapeut af van zijn eigenlijke werk. De zorgkwaliteit én de fysiotherapeut staan daardoor zwaar onder druk. Maar het kan en mag toch niet zo zijn dat de zorgverzekeraar onze kwaliteit bepaalt? De verzekeraar heeft nu alle rechten, de therapeuten slechts de verplichtingen. Onze topkwaliteit is verworden tot topadministratie; inhoudelijke bijscholing raakt in de verdrukking.

De Patiënt is de dupe

Patiënten krijgen steeds minder behandeltijd, zowel in aantal behandelingen als in minuten per sessie. De kans dat de behandeling in de beschikbare tijd succesvol kan worden afgerond is daarmee dramatisch afgenomen. De patiënt zal zijn therapeut niet langer zelf kunnen kiezen, maar wordt verwezen naar een toppraktijk. De verzekeraar bepaalt via de audits wat een toppraktijk is, maar misleidt daarmee de patiënt: zo’n toppraktijk is gewoon een topadministratiekantoor.

Adequate zorg alleen nog voor rijkere patiënten

Volgens de beroepseed is de relatie tussen patiënt en therapeut strikt vertrouwelijk. De verzekeraars eisen nu echter informatie op waardoor de vertrouwelijkheid geweld wordt aangedaan. Het Elektronisch Patiëntendossier is weggestemd in de Eerste Kamer, juist omdat daarbij de vertrouwelijkheid niet kon worden gewaarborgd. Maar de zorgverzekeraars mogen ongebreideld met de patiëntgegevens doen wat hen goeddunkt.

Wat wij willen

De kwaliteit moet worden bepaald door de fysiotherapeuten zelf
De patiënt moet zelf de therapeut kunnen blijven kiezen
Fysiotherapiepraktijken kunnen kleinschalig zijn en blijven
Inhoudelijke patiëntgegevens horen niet bij de zorgverzekeraars
De zorgkosten kunnen lager door meer inzet op preventie
De patiënt verdient een eerlijke en adequate behandeling
De patiënt heeft recht op transparantie van de zorgverzekeraars: die moeten kunnen laten zien dat het geld van de premies uitsluitend aan zorg besteed wordt
De patiënt verdient een veilige, vertrouwelijke en respectvolle benadering

Bij de presentatie van het rapport in april zei voorzitter Eke Zijlstra: “De uitkomst van het onderzoek geeft een belangrijk signaal af. Een signaal van ruim 2.100 leden dat wij zeer serieus nemen. Wij herkennen en erkennen de problemen rondom de te grote administratieve druk, de problematiek aangaande de beheersaudits en de zeer geringe onderhandelingsruimte met de zorgverzekeraar. Wij erkennen ook de taak die wij daar als KNGF in hebben. We hebben daarom stappen gezet. En we zetten er nog meer. We zorgen ervoor dat de kwaliteit weer van de beroepsgroep wordt door de professionele kwaliteit te bepalen. Denk hierbij aan de basisnorm, de richtlijnen, best practises, e.d.
In het kwaliteitstraject (KIB)*) is de beperking van de administratieve lastendruk prioriteit. We streven ernaar de verslaglegging zoveel mogelijk in te perken. Daarnaast gaan we werken met PROM’s**). Dat betekent dat hetgeen wordt uitgevraagd, meer dan voorheen ten dienste staat van de behandeling (vakinhoud) en de patiënt. Tot slot zetten we met het ontwikkelen van een eigen toetsingssystematiek binnen KIB in op afschaffing van de beheersaudits in de komende jaren”.

*) KIB = Kwaliteit in beweging

**) PROM’s (patient-reported outcomes measures) = meetinstrumenten in de eerstelijns fysiotherapiepraktijk

Manifest fysiotherapeuten: www.zorggeenmarkt.nl (Website is opgeheven). Zie site Fysiotherapie in nood: http://www.fysiotherapieinnood.nl/page.php?6 (website bestaat niet meer).

Rapport Alarmfase Rood: Fysiotherapie in nood: www.zorggeenmarkt.nl (Website is opgeheven). Rapport is te downloaden op site van SP: www.sp.nl

Fystiotherapie in nood, verslag van presentatie rapport, 3 mei 2013, op site Fysionet: www.fysionet.nl (Website is opgeheven). Zie site Fysionetwerken, 4 december 2013: https://www.fysionetwerken.nl/forum/discussie/993-fysionet-rapport-door-initiatiefgroep-manifest-fysiotherapeutenaangeboden-aan-vws (Website is opgeheven).

Petitieaanbieding zie site Europa NU, dinsdag 3 december 2013, 13.45 – 14.00 uur: https://www.europa-nu.nl/id/vjf4dj91xjm4/agenda/fysiotherapie_in_nood_den_haag?ctx=vgg6d3r5tyt4 (Website is per 3 juli 2023 noodgedwongen gestopt)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer