Leesbare samenvatting Miljoenennota 2017 met toelichting consequenties voor de zorg

koffertje derde dinsdag septemberOp Prinsjesdag – dit jaar op 20 september 2016 – presenteert de minister van Financiën elk jaar de Rijksbegroting en de Miljoenennota aan het parlement (Eerste Kamer en Tweede Kamer). De Rijksbegroting is het overzicht van de inkomsten en uitgaven voor het komende jaar. De Miljoenennota is de toelichting op de rijksbegroting.
De nieuwsbrief Natuurlijk in beweging van oktober 2016 bevat een leesbare samenvatting van de Miljoenennota 2017 met toelichting op de veranderingen, de (mogelijke) consequenties voor de gezondheidszorg en de reacties op de Rijksbegroting van verschillende instanties. Samenvatting en reacties zijn nuttig voor iedereen die werkzaam is in de zorg.

Wat veranderingen in de zorg betreft: De zorgpremie stijgt en het eigen risico blijft gelijk. De zorgpremie 2017 stijgt volgens de raming van het Ministerie van Volksgezondheid in 2017 met 3,5%. Maar direct na Prinsjesdag is al gebleken dat de zorgpremie sterker zal stijgen. Zorgverzekeraar DSW heeft als eerste de nieuwe premie al bekend gemaakt: deze gaat van € 98,75 naar € 108,- per maand. Daarmee zet DSW de toon voor de andere zorgverzekeringen, die vaak pas half november met hun premies komen.
Als belangrijke redenen voor deze premiestijging worden genoemd: een toename van het gebruik van dure medicijnen, uitbreiding van het basispakket en hogere kosten van de wijkverpleging.

De collectieve zorguitgaven stijgen in 2017 van 67,1 naar 68,5 miljard euro. Eén van de belangrijkste doelstellingen van het kabinet is om de ontwikkeling van de zorguitgaven in de hand te houden. De zorguitgaven zijn binnen de beschikbare kaders gebleven, waardoor de trendmatige groei van de zorguitgaven na 2012 kon worden omgebogen.

De gemiddelde zorgkosten per volwassene (18 jaar en ouder) bestaan uit:

Zorgpremie: de premie voor de basis zorgverzekering die mensen zelf betalen aan de zorgverzekeraar
Eigen betalingen: bijdrage die mensen zelf betalen voor zorg die niet geheel wordt vergoed door de zorgverzekering
Zorgtoeslag: tegemoetkoming in de zorgkosten voor mensen met een inkomen onder een vastgestelde inkomensgrens
Inkomensafhankelijke bijdrage: deze bijdrage is afhankelijk van het inkomen en wordt geïnd door de belastingdienst. Werknemers doen dit via hun loonstrookje. Zelfstandigen betalen dit rechtstreeks
Wet langdurige zorg (Wlz)-premie: mensen via het loonstrookje ongeveer 10% van het inkomen aan Wlz-premie
Belastingen: met deze inkomsten financiert het Rijk collectieve voorzieningen zoals de zorg

Huishoudens met een laag inkomen betalen minder dan € 5.347,- per persoon aan collectief verzekerde zorg en huishoudens met een hoger inkomen meer, omdat de meeste posten inkomensafhankelijk zijn. Dat is het geval bij de inkomensafhankelijke Wlz-premie, bijdrage Zvw, eigen bijdrage Wlz en de belastingen. Omdat huishoudens met een laag of middeninkomen een inkomensafhankelijke zorgtoeslag ontvangen ter compensatie van de nominale premie en het eigen risico, geldt ook bij de nominale premies en het eigen risico dat de nettolast hiervan in samenhang met de zorgtoeslag toeneemt met het inkomen.

Naast de samenvatting van de Miljoenennota bevat de nieuwsbrief nog veel ander nieuws en korte berichten, o.m. over informatiebeveiliging en medisch specialisten. Bijvoorbeeld dat het aantal vrouwen onder medisch specialisten in algemene ziekenhuizen snel toeneemt. In 2009 was een derde van de medisch specialisten vrouw, in 2014 is dit aandeel gestegen naar 40%. Opvallend is dat medisch specialisten steeds langer doorwerken. De groep specialisten die na 65 jaar doorwerkt is in vijf jaar tijd verdubbeld van circa 500 naar ruim 1000. In die groep zijn mannen juist in de meerderheid

Klik hier voor de nieuwsbrief Natuurlijk in beweging, oktober 2016.

natuurlijk in beweging oktober 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer