Koester de huisarts als rustpunt

Het is de beroepseer van de huisarts om een langdurige vertrouwensrelatie met patiënten op te bouwen. En dat lukt de Nederlandse huisarts ook. Deze wordt niet gewantrouwd zoals veel andere professionals. Ondanks het signaal van de politiek dat wij ons als kritische zorgconsumenten moeten opstellen, vertrouwen wij nog altijd bijna blind op onze huisartsen. Dit moeten we koesteren.

Het sterk verzuilde Nederland bestond na de Tweede ereldoorlog uit kleine gemeenschappen waarin mensen dicht bij elkaar stonden.Binnen deze gemeenschappen hadden
de burgemeester,de dominee, de notaris en de huisarts een sleutelrol.De ontzuiling en individualisering hebben de sleutelrol van de eerste drie grotendeels weggedrukt. Voor de huisarts geldt dit in veel mindere mate.Net als veertig jaar geleden is de huisarts nog altijd van levensbelang in ons sociale netwerk.

Lees het hele artikel in PDF: Koester de huisarts als rustpunt, door Thijs Jansen en Corné van der Meulen in tweemaandelijkse vakblad voor de praktijkhoudende huisarts MedZ no 1, februari 2017: Klik hier.

omslag med z februari 2017Het februari-nummer 2017 van MedZ is gewijd aan de eigen verantwoordelijkheid van de huisarts. Daarin staat ook een interview met longarts Sander de Hosson, pleitbezorger van eerlijkheid en openheid over de noden van de patiënt in de laatste fase van zijn of haar leven en palliatieve zorg: “Door tijdig te stoppen met behandelen, geef je iemand de kans op een goed afscheid”.

Verder in deze MedZ artikelen over o.a. Tony van Wieringen, huisarts in Purmerend; huisartsenpraktijk Kortmann in Zoeterwoude; huisarts en straatdoker voor dak- en thuislozen Marcel Slockers in Rotterdam; Marieke Bon en Tilly Groot, huisartsen in Aalsmeer; Michel Westra, arts en medisch adviseur bij de Dienst Justitiële Inrichtingen; Wouter van den Berg, voorzitter van VPHuisartsen; Cees Dekker, huisarts in Nieuw Zeeland.
MedZ 1, februari 2017.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer