Jeugdzorgmedewerkers bieden Staatssecretaris Van Rijn petitie aan

Een delegatie van Jeugdzorgmedewerkers biedt Staatssecretaris Van Rijn op donderdag 12 juni 2014 een petitie aan. Ze hebben ruim 1300 handtekeningen verzameld onder medewerkers bij Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant, Gelderland en Zuid-Holland. Met de petitie vragen ze aandacht voor het feit dat grofweg de helft van de werkgelegenheid bij bovengenoemde organisaties op het spel staat.

Met de petitie vragen de medewerkers aandacht voor het feit dat de werkgelegenheid in de Jeugdzorg fors onder druk staat. Dit als gevolg van de nieuwe Jeugdwet die per 1 januari 2015 in werking treedt én de daarmee gepaard gaande bezuinigingen van 15 procent op het huidige budget in de sector. De petitie wordt tussen 16.45 tot 17.15 uur bij VWS aangeboden.

Werkgelegenheid
Uit de arbeidsmarktrapportage die in opdracht van VWS is uitgevoerd en uit analyses van het UWV komt een schrikbarend beeld naar voren: de werkgelegenheid in de sector Jeugdzorg zal met 20 tot 30 procent krimpen. Dit betreft 6.000 tot 9.000 fte. Aangezien er relatief veel parttimers in onze sector werken gaat het hier om maar liefst 8.000 á 12.000 mensen.

Ernstige zorgen
De medewerkers in dienst bij Bureau Jeugdzorg Gelderland, Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant en Bureau Jeugdzorg Haaglanden/Zuid-Holland maken zich ernstige zorgen. Voor de organisaties waar zij werkzaam zijn lijken de gevolgen namelijk nog dramatischer dan hierboven beschreven. Grofweg de helft van de werkgelegenheid bij deze organisaties staat op het spel.

Niet voor niets heeft van Rijn in deze periode de bestuurders van hun organisaties uitgenodigd om over die gevolgen met van Rijn het gesprek aan te gaan. Medewerkers maken zich niet alleen ernstig zorgen over de continuïteit van de zorg voor kwetsbare kinderen, maar zeker ook over de continuïteit van het werk.

Eisen

Medewerkers vragen aan Staatsecretaris van Rijn:

  • Om op 1 januari 2015 geen gat te laten ontstaan waar de kwetsbare kinderen de dupe van worden. Ze willen dat van Rijn, vanuit zijn systeemverantwoordelijkheid voor de Jeugdzorg, de continuïteit van zorg garandeert.
  • Om er op toe te zien dat ervaren werknemers niet tussen wal en schip raken. Als werk overgaat naar een andere zorgaanbieder of gemeente, op te leggen dat de werknemers het werk volgen en overgenomen worden door de nieuwe zorgaanbieder.
  • Om er voor te zorgen dat als er toch werknemers ontslagen moeten worden er voldoende geld is om een fatsoenlijk sociaal plan te kunnen afspreken.

Jeugdzorgmedewerkers bieden Staatssecretaris Van Rijn petitie aan, website Abvakabo FNV, 11 juni 2014: www.abvakabofnv.nl

 

333total visits,1visits today

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 9
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

Stichting Beroepseer

© Stichting beroepseer