Is het verpleegkundig ideaal bijzaak geworden? Verpleegkundige reageert op ingezonden brief

In de rubriek Ingezonden lezersbrieven van De Volkskrant van 11 juni 2018 reageert een verpleger in klare taal op een optimistische voorspelling van een docent Verpleegkunde.

Pieterbas Lalleman, docent HBO-V aan de Hogeschool Utrecht, verwacht door zij-­instromers de zorg te verbeteren, omdat die door hun levens- en werkervaring gewend zijn kritische vragen te stellen en nadenken over hetgeen ze aan het doen zijn (Ten eerste, 8 juni).

De reactie van Eric Middelhuis uit Almere – ‘al jaren broeder voor groote & kleyne luyden’ – op Lallemans brief luidt: “Ik zal hem maar snel uit deze droom helpen, want dit gaat niet gebeuren. En wel hierom: de Nederlandse ziekenhuizen zijn verworden tot zorg­productiebedrijven aangestuurd door een Amerikaans managementsysteem waarbij geld de boventoon voert.

Veel ideeën worden met wortel en tak uitgeroeid omdat ze niet binnen dit management­systeem passen. Het ideaal van veel verpleegkundigen, het op een fatsoenlijke manier mensen verzorgen en bijstaan, is bijzaak geworden. Vele jaren terug heeft deze omslag van denken al plaatsgevonden; investeren in nieuwe aanwas was niet nodig. Met de huidige tekorten als resultaat.

Als ik de cursisten van Lalleman nog één advies mag geven voordat ze de verpleegkundige praktijk ingaan: kijk naar de film Modern Times van Charlie Chaplin.Er is nog bar weinig veranderd”.

‘Het ideaal van verpleegkundigen is bijzaak geworden’, Brieven, De Volkskrant, 11 juni 2018: www.volkskrant.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer