Medisch specialisten staan voor ingrijpende keuze. Overzicht gevolgen invoering integrale bekostiging per 1 januari 2015

De nieuwe Integrale Bekostiging die per 1 januari 2015 ingaat wordt wel de ‘stille revolutie’ genoemd in de positie van medisch specialisten. Na die datum declareren alleen nog de ziekenhuizen aan de zorgverzekeraars. Voor medisch specialisten betekent dit dat zij voor de keuze staan: in loondienst treden van het ziekenhuis, of ondernemer blijven door een Medisch Specialistisch Bedrijf (MSB) op te richten of te participeren in het ziekenhuis. Uit onderzoek onder de doelgroep blijkt dat het overgrote deel van de medisch specialisten kiest voor het ondernemerschap.

Doel van de integrale bekostiging is meer gelijkgerichtheid tussen ziekenhuizen en medisch specialisten, het vergroten van de de efficiency en besparing van kosten. Momenteel zijn ziekenhuizen, individuele specialisten en maatschappen nog volop in overleg om hun keuze te bepalen.

“Naar verwachting zullen ziekenhuizen tientallen miljoenen euro spenderen aan advieskosten om hier inzicht in te krijgen. Om nog maar niet te spreken over de Belastingdienst, die nauwelijks of niet reageert op de verschillende voorgestelde constructies.
Begrijp ik het dan wel goed: het doel van integrale bekostiging is toch de efficiency te vergroten en kosten te besparen? Is hier sprake van een valse start?”

De vraag wordt gesteld in het voorwoord van de Nieuwsbrief Natuurlijk in beweging van november 2014 die geheel gewijd is aan de integrale bekostiging en de medische specialistische zorg 2015.

Vanwege de vele veranderingen heeft Natuurlijk in beweging de ontwikkelingen in kaart gebracht, de rapporten doorgenomen en de stand van zaken van de verschillende initiatieven op een rij gezet voor een helder overzicht.

Laten we hopen dat er snel duidelijkheid komt en dat het systeem dusdanig gaat functioneren dat de patiënt hier geen negatieve consequenties
van gaat ondervinden.

Titels van de artikelen:
– Bekostiging 2015
– Invoering integrale tarieven: MSB veruit favoriet (MSB = ‘supermaatschap’)
– Specialistische zorg 2015
– Stand van zaken declaratieproblematiek ziekenhuizen

Klik hier voor de speciale uitgave van Natuurlijk in beweging over de integrale bekostiging en de medisch specialistische zorg 2015, november 2014.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer