Fietsen naar Teheran en twee congressen voor een goede GGZ en het herstel van de menselijke maat

luc vercauteren maastricht teheranOp 5 maart 2016 is Luc Vercauteren vanuit Maastricht op de fiets vertrokken naar Teheran, een ongeveer tweeënhalve maand durende tocht van zevenduizend kilometer. Hij doet dat om geld in te zamelen en aandacht te vragen voor een betere geestelijke gezondheidszorg. Hij zou graag willen dat de geestelijke gezondheidszorg ‘een ander gezicht krijgt’.

Vecauteren kreeg op zijn 20ste te horen dat hij een bipolaire aandoening had, in het verleden aangeduid als manische depressie. Hij kreeg te maken wel tien verschillende psychiaters en hulpverleners: “Ik denk dat ik inmiddels wel een aardig beeld heb gekregen van hoe de GGZ functioneert en ik vind dat daar nog wel het een en ander aan verbeterd kan worden. Met name op het gebied van bejegening en stigmatisering en op het gebied van het bieden van hoop en herstel aan de patiënt”, aldus zijn uitspraak op de site van Kompassie, een onafhankelijk steun- en informatiepunt voor mentale gezondheid.

Op uitnodiging van psychiater Jim van Os schreef Vercauteren een artikel over zijn ‘herstel’. Zijn reactie op de uitnodiging was: “Herstel, wat ís dat? Ik geloofde er niet in. Toch heb ik iets geschreven voor PsychoseNet.nl, wat leidde tot kleine klusjes voor de site”. Hierna zette Vercauteren zich in voor dakloze jongeren met wie hij vaak ging wielrennen: “Dat was voor mij heel moeilijk in het begin, maar wielrennen voelt veilig, dat is iets waar ik goed in ben.
Door mijn behandelaars en mijn vrienden word ik nu als stabiel gezien, voor mijn gevoel voor het eerst sinds twintig jaar. Ik slik heel weinig medicatie, een lage dosis stemmingsstabilisator. Voor het eerst zeg ik nu, na 20 jaar: Ik kan er niet meer om heen, ik ben ziek, ik ben bipolair. En dat voelt heel bevrijdend”.

De Nieuwe GGZ

Pyschosenet is een open internetgemeenschap van ervaringsdeskundigen, betrokkenen en professionals en werkt samen met De Nieuwe GGZ, een in het najaar van 2015 ontstane beweging die alle partijen in de geestelijke gezondheidszorg wil mobiliseren. Doel is met elkaar in discussie gaan, ideeën verzamelen, vernieuwende samenwerkingsverbanden en projecten starten en visie ontwikkelen om de GGZ toekomstbestendig te maken: “We willen proeftuinen inrichten en een eCommunity vormgeven. We willen instellingen, gemeentes, behandelaren, huisartsen, zorgverzekeraars, en natuurlijk vooral cliënten en hun naasten, helpen om de overgang naar een nieuwe GGZ vorm te geven”.

Een van de initiatiefnemers is Jim van Os die Vercauteren had uitgenodigd een stukje te schrijven. Van Os is hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van Maastricht. In februari 2016 verscheen het boek Goede GGZ! Nieuwe concepten, aangepaste taal en betere organisatie waaraan Van Os heeft bijgedragen. De Vlaamse klinische psycholoog en psychoanalyticus Paul Verhaeghe schreef erover: “Dit boek geeft Nederland (opnieuw) een voortrekkersrol, met de uitwerking van een geestelijke gezondheidszorg die voorrang geeft aan het klinische redeneren boven richtlijnen voor niet-bestaande ‘gemiddelde’ patiënten, die mensen vooreerst in hun eigen omgeving wil helpen met als doel de eigen regie. Wat de auteurs voorstellen is wetenschappelijk en therapeutisch stevig onderbouwd en maatschappelijk en ethisch meer dan ooit nodig. Doén!”

Van 14 tot 20 maart 2016 organiseert De Nieuwe GGZ De week van de Nieuwe GGZ.
Op 15 maart vindt het congres Hart voor de GGZ plaats in Utrecht en op 17 maart is er een congres rond het boek, eveneens in Utrecht: Goede GGZ! Herstel van de menselijke maat.

Psychonet Herstelplatform

Het geld dat wordt opgehaald met Vercauterens fietstocht wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van het Psychosenet Herstelplatform, een interactieve omgeving waarin patiënten, ervaringsdeskundigen, professionals, naasten en geïnteresseerden elkaar online kunnen ontmoeten tijdens chatsessies en op een forum. Hoop en herstel zullen bij deze ontmoetingen centraal staan. Daarnaast gaat het Psychosenet Herstelplatform op diverse locaties in Nederland ‘real life’ ontmoetingen organiseren, het zogenaamde ‘Herstelcafé’.

Het Herstelplatform zou graag in contact komen met mensen met ideeën over de inrichting van zo’n herstelplatform en mensen die graag een bijdrage willen leveren. Reacties sturen naar: redactie@psychosenet.nl.
Wilt u financieel bijdragen aan de tocht van Vercauteren en op de hoogte blijven van zijn reis: ga voor doneren en meer info naar de site van HFL Geestelijke gezondheidszorg: www.hflgeestelijkegezondheidszorg.nl (Bericht niet meer beschikbaar. Het fonds HFL Geestelijke Gezondheidszorg is hernoemd tot ‘Jonge Brein onderzoekfonds Limburg’ in 2017).

Fietstocht naar Iran voor een betere GGZ, GGZ Nieuws, 29 januari 2016: www.ggznieuws.nl/home/fietstocht-naar-iran-voor-een-betere-ggz/

Herstelverhaal van Luc Vercauteren, Pyschosenet: www.psychosenet.nl/achtergrond/luc/

Psychosenet Herstelplatform: www.psychosenet.nl/onderwerpen/hulp-en-herstel/

De nieuwe GGZ: www.denieuweggz.nl/

omslag goede ggz

Boek Goede GGZ – Herstel van de menselijke maat:
www.psychosenet.nl/boek-goede-ggz/

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer