Do 13 juli kort geding tegen Stichting Benchmark GGZ. Eis: staken verwerking en vernieting ROM-gegevens

Mag een databank patiëntgegevens gebruiken die een psychiater of psycholoog moet verstrekken? Al jaren wordt er geprotesteerd tegen het verplicht invullen van zogenaamde ROM-gegevens die door de in 2010 opgerichte Stichting Benchmark GGZ (SBG) worden verwerkt. De patiëntengegevens worden verstrekt omdat de zorgverzekeraar dit eist. Dit nu is in strijd met de wet. SBG schendt de privacy van patiënten.

In januari 2017 besloot een aantal personen en organisaties uit de geestelijke gezondheidszorg een petitie te starten: Stop ROM als benchmark in de GGZ. Met ROM wordt bedoeld: Routine Outcome Monitoring, het regelmatig invullen van vragenlijsten, bedoeld ter ondersteuning van de behandeling*). De actiegroep is voor het meten van kwaliteit maar tegen ROM als benchmark omdat:

  • zonder toestemming/medeweten gegevens worden verzonden;
  • gepseudonimiseerde gegevens herleidbaar zijn tot een patiënt;
  • het niet wetenschappelijk, duur en tijdrovend is zonder het beloofde zicht op de kwaliteit van de GGZ

Kortgeding

Omdat SBG blijft doorgaan met de gegevensverwerking en niet bereid is ermee op te houden, hebben de samenwerkende partijen besloten tot een kort geding. Op 24 mei 2017 is een formele ’sommatiebrief’ aan SBG gestuurd met het verzoek de gegevensverwerking met ROMdata te staken en bovendien de al in hun bezit zijnde data te vernietigen. In hun reactie daarop geeft SBG o.a. te kennen dat ROMdata volgens hen geen persoonsgegevens zijn en dat de Wet bescherming persoonsgegevens aldus niet van toepassing is.

Stichtig KDVP, die zich inzet voor het behoud van privacy en vertrouwelijkheid binnen de (geestelijke) gezondheidszorg, laat weten dat naar aanleiding van deze weigering van SBG om de verwerking van ROMdata te staken, er besloten is tot een kort geding. De KDVP is met de andere partijen formeel procespartij in het kort geding.

De rechtszitting vindt plaats op donderdag 13 juli om 9.00 uur bij de Rechtbank Midden-Nederland, Vrouwe Justitiaplein 1 te Utrecht.
De zitting is openbaar.Voor de bekostiging van dit kort geding is een bedrag van ongeveer € 20.000, – nodig. Financiële bijdragen worden zeer op prijs gesteld.

Noot
*) ROM – Routine Outcome Monitoring – is van oorsprong een systeem waarbij meetinstrumenten worden gebruikt om de effecten van een individueel behandeltraject te evalueren. Inmiddels is de toepassing echter veel breder geworden. Door de metingen per instelling te vergelijken – dit heet benchmarken – moet duidelijk worden welke instellingen goede resultaten boeken. Op grond daarvan beslissen zorgverzekeraars bij wie ze de zorg inkopen. Om dit mogelijk te maken is de Stichting Benchmark GGZ opgericht. GGZ-instellingen worden door de verzekeraars verplicht hun ROM-gegevens aan deze stichting aan te leveren.

Referenties

Stichting KDVP: www.kdvp.nl

Petitie en kortgeding: https://www.petities24.com/a/165922

Donaties welkom voor kortgeding tegen stichting Benchmark GGZ inzake onrechtmatig verwerken ROMgegevens, Groepsblog Beroepseer, 15 maart 2017: www.beroepseer.nl

Petitie gestart: Stop ROM als benchmark in de GGZ,  Blogs Beroepseer, 30 januari 2017: https://beroepseer.nl

Databank voor rechter: ‘Stop met verwerken privacygevoelige gegevens GGZ-patiënten’, Zembla, 23 juni 2017: https://zembla.vara.nl

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer