Bezuiniging thuiszorg levert nauwelijks besparing op

AbvaKabo presenteerde tijdens de grote thuizorgdemonstratie in Den Haag op 6 april 2013, waar ruim zesduizend demonstranten uit het hele land aan deelnamen, een rapport met een onderzoek waaruit blijkt dat de bezuiniging van 1,1 miljard door het kabinet op de thuiszorg slechts een nettobesparing oplevert van maximaal 240 miljoen euro. Daarnaast verliezen 100.000 thuiszorgers hun baan, waardoor de kosten van de WW ook oplopen en neemt de druk op de mantelzorg toe. Door het wegvallen van de thuiszorg zal 25 procent van de cliënten te maken krijgen met een verwaarloosd huishouden.

De voorlopige conclusies zijn ontleend aan een onderzoek dat is uitgevoerd door KIWA in opdracht van de vakbond. KIWA is een onafhankelijke keuringsinstantie. Zie:
Mogelijke effecten van bezuinigingen op de huishoudelijke verzorging: https://docplayer.nl/17393541-Mogelijke-effecten-van-bezuinigingen-op-de-huishoudelijke-verzorging.html

Bezuiniging thuiszorg levert nauwelijks besparing op. Onderzoek Abvakabo FNV gepresenteerd op 5 april 2013

Website Strijd mee voor goede zorg: www.fnvvoorzorg.nl

Demonstratie Strijd voor thuiszorg

Duizenden thuiszorgmedewerkers namen deel aan de protestdemonstratie tegen bezuinigingen in de thuiszorg op 6 april 2013 in Den Haag. De demonstranten – circa zesduizend in totaal – verzamelden zich om 12.00 uur op het Malieveld en trokken vandaar in een indrukwekkende Mars voor zorg via Herengracht, Spui en Lange Vijverberg naar het Lange Voorhout, waar zij opeengepakt luisterden naar toespraken van Lilian Marijnissen, werkzaam bij AbvaKabo FNV en de Socialistische Partij; Corrie van Brenk, voorzitter Abvakabo FNV en kandidaat voor het voorzitterschap van FNV, staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, de Haagse wethouder Karsten Klein en de Tweede Kamerleden Emile Roemer, Mona Keijzer, Linda Voortman, Attje Kuiken en Carla Dik-Faber.

Van Rijn kreeg een petitie aangeboden met bijna 138.000 handtekeningen.
Een dergelijke lange mars door de binnenstad met als eindpunt het Voorhout is lange tijd niet te zien geweest in Haag. Deze demonstratie was ook de grootste ooit van thuiszorgmedewerkers. Eerder op het Malieveld was er een betrokken speech te horen geweest van FNV-voorzitter Ton Heerts die zich solidair verklaarde: “Ik sta hier omdat deze actie belangrijk is, want jullie zijn belangrijk. Jullie zijn onmisbaar voor onze vaders en onze moeders. Jullie zijn onmisbaar voor onze ooms en tantes, onze broers en zussen, en onze vrienden en onze vriendinnen. En jullie zijn onmisbaar voor mij en al die mensen die straks ook een jaartje ouder worden. Want hoe is het in de wereld, en ook bij ons in Nederland? Ieder mens wil zo lang mogelijk thuis blijven wonen, op zijn eigen stekkie, want er is niks beters zoals het klokje thuis tikt. En thuis, dat kàn ook. Dankzij de thuiszorg, dankzij jullie.
… Ik weet niet waar ze mee bezig zijn in Den Haag, maar dit gaat niet goed. Er is in de laatste jaren al heel veel verslechterd. Veel van jullie banen zijn opgeknipt tot kruimelcontracten waar een mens niet meer fatsoenlijk van kan leven. De inhoud van jullie vak is uitgekleed. En nu wil het kabinet de hele thuiszorg overhevelen naar de gemeente. Die sluipmoordenaar moeten wij stoppen. Dat botte bijlgedrag van het kabinet, dat kan niet. Honderdduizend banen staan op het spel. Er dreigt een nationale ramp. Honderdduizend banen is twee keer zoveel als de mijnsluiting. In Limburg ervaren ze daar nog de gevolgen van.
… Wat jullie nodig hebben is gezien worden. Waar jullie recht op hebben is waardering. Jullie verdienen respect. Respect voor gewoon goed werk. We willen een fatsoenlijk land met een fatsoenlijke thuiszorg.
En ik kan jullie namens 1,2 miljoen FNV-leden zeggen: wij staan achter jullie.
… Deze opkomst is ongelooflijk. Ik wens jullie namens de FNV heel veel succes. Wij zijn de thuiszorg. Wij gaan gewoon voor goed werk!”

demo thuiszorg den haag demo thuiszorg den haag

 

demo thuiszorg den haag

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer