Winnaars Overheidsawards 2021 bekendgemaakt

Cor Burgmeyer is op 18 november uitgeroepen tot Overheidsmanager van het Jaar 2021 en ‘XTC, daar zit een luchtje aan’ tot de Beste Overheidsinnovatie van het Jaar 2021. Wil Rutten ontving de Hans Dijkstal Award. De prijsuitreiking werd live uitgezonden vanuit de Ridderzaal in Den Haag en gevolgd door een groot publiek via livestream.

Vol trots nam Cor Burgmeyer, directeur Uitvoering Klant en Service van het UWV, de prijs in ontvangst. Antoinette Doedens en Carla Hofstee van ‘XTC, daar zit een luchtje aan’ deden dat namens het Openbaar Ministerie.

Renée Bergkamp, Mark Frequin en Pim van Vliet gingen met elkaar de Overheidsdialoog aan die ging over de afstand tussen bestuurslagen en innovatie.
Renée Bergkamp is  provinciesecretaris Noord-Holland; Mark Frequin is buitengewoon adviseur Algemene Bestuursdienst en voorzitter van de Vereniging voor Overheidsmanagement (VOM); Pim van Vliet is gemeentesecretaris Leiden en voorzitter van de Vereniging van gemeentesecretarissen in Nederland (VGS).

Staatssecretaris Knops van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) hield een toespraak. Tevens werden de finalisten van de Jonge Ambtenaar van het Jaar 2022 bekend gemaakt. Presentator van de prijsuitreiking was Paul Depla, burgemeester van Breda.

De overige finalisten

De twee andere finalisten voor de Verkiezing Overheidsmanager van het Jaar 2021 waren Pieter-Jaap Aalbersberg, nationaal coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en Astrid Schulting, gemeentesecretaris Westerkwartier. Voor de innovatieprijs waren de beide andere kanshebbers de ‘CoronaMelder-app’ en ‘Het Huishoudboekje’.

Hans Dijkstal Award

Wil Rutten, gemeentesecretaris van Maastricht, ontving de Hans Dijkstal Award, de oeuvreprijs die een keer in de vier jaar wordt uitgereikt. Rutten ontving de prijs als blijk van waardering voor zijn lange staat van dienst bij provincies en gemeenten en de onorthodoxe manier waarop hij zijn werk uitvoert.

De jury over Cor Burgmeyer

Cor Burgmeyer

Cor Burgmeyer is voor het UWV (uitvoeringsinstituut werknemers verzekeringen) een baken. Zijn jarenlange ervaring bij deze essentiële uitvoeringsorganisatie, maakt hem een onmisbare schakel in het geheel. Op Cor kan je altijd rekenen. Inhoudelijk, omdat hij een enorme dossierkennis heeft; relationeel omdat hij hart heeft voor zijn medewerkers; operationeel, omdat hij weet wat er speelt en vinger aan de pols houdt. Door deze kernkwaliteiten weet hij ook en juist in een zware tijd, veerkracht in de organisatie te behouden en aan de essentiële vertrouwensrelatie tussen burger en uitvoering te bouwen. Zo heeft hij bijvoorbeeld de uitvoering van de NOW-regeling (noodmaatregel overbrugging werkgelegenheid) gestalte gegeven”.

De jury over ‘XTC, daar zit een luchtje aan’

Antoinette Doedens en Carla Hofstee

“Het Openbaar Ministerie is een traditionele organisatie. Innovatie wordt al snel gezien als strijdig met bestaande wettelijke kaders van strafrecht en strafprocesrecht. De innovatie van het Openbaar Ministerie ‘XTC, daar zit een luchtje aan’ is daarom zeer opmerkelijk. OM en politie helpen het publiek de geur van XTC te herkennen door verspreiding van een parfum met de kenmerkende geur van de drug. Daarmee worden burgers gestimuleerd vermoedens van XTC-labs aan te geven en dumping van gevaarlijk afval te melden.

Deze overheidsinnovatie kiest een breed perspectief waarin maatschappelijke problemen rondom XTC een centrale plek hebben. Het OM laat ermee zien dat het zich openstelt voor vernieuwing van de ‘bedrijfscultuur’ en het professioneel handelen. Dat het meer wil doen aan het oplossen van maatschappelijke problemen, dan toepassen van strafrecht in de rechtszaal. Met een klein budget is grote maatschappelijke waarde gecreëerd. Met media-aandacht in veertig landen, heeft het project ook internationaal impact gekregen”.

De jury over Wil Rutten

Wil Rutten

“Wil Rutten is niet iemand die constant in de publiciteit staat, maar juist iemand die eigenlijk zonder roem bekend en geliefd is bij velen. Iemand die het verschil maakte, maar dat van binnenuit deed. Niet doordat hij het hardst schreeuwde, maar doordat hij de meeste volharding toonde voor dat waar hij in geloofde. Hij is een overheidsmanager met oog voor de mens achter het werk. Ook en juist als het gaat om de mensen die soms over het hoofd worden gezien. Die eigenschappen maken hem een waardig ontvanger van de oeuvreprijs”.

De Verkiezing Overheidsmanager van het Jaar en de Verkiezing Beste Overheidsinnovatie van het Jaar worden georganiseerd door de Vereniging voor OverheidsManagement (VOM).

Overheidsawards: https://www.overheidsawards.nl

FUTUR, Jonge ambtenaar van het jaar: https://futur.nl/javhj

 

Foto bovenaan: Uitreiking van de Overheidsawards 2021 in de Ridderzaal, Den Haag op 18 november 2021

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer