Zelfredzaamheid en de positie van de professional

piet hein peetersJournalist Piet-Hein Peeters onderzocht wat het overal opduikende woord zelfredzaamheid in de zorg-en welzijnssector betekent. Hij interviewde met collega Cindy Cloïn bestuurders, wetenschappers en mensen die hulp nodig hebben, resulterend in het boek Onder het mom van zelfredzaamheid.

Aan de ene kant is er een behoefte in de zorg mensen met een fysieke of mentale aandoening te helpen zelfstandiger te leven. Aan de andere kant blijkt dat positieve motief ook te kunnen uitmonden in de drang tot bezuiniging. De staatssecretaris van Volksgezondheid, mevrouw Veldhuijzen van Zanten liet onlangs in haar beleidsbrief over mantelzorgers weten dat de professionele inzet wel wat minder kan.

Uit de antwoorden van de geïnterviewden blijkt dat het professionele oordeel of iemand meer zelfredzaam kan zijn, wordt gewantrouwd. Een wethouder vertelde dat zij steeds meer is gaan twijfelen aan het professionele oordeel. Bij het geven van een oordeel werd zelfs gesuggereerd dat de professional uit is op zijn eigen belang.
Hoogtijd volgens Peeters een discussie op gang te brengen over de positie van de professional in de zorg- en welzijnswereld.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer