Veel mensen doen zinloos werk. Hun werk is tijdsvulling en draagt niets bij aan een betere wereld

Peter de Waard schrijft in de Volkskrant dat driekwart van de westerse banen bullshit-jobs zijn. De term bullshit-jobs  – onzinbanen – is afkomstig van de Amerikaan David Graeber, hoogleraar antropologie aan de London School of Economics. Het gaat om banen, schrijft De Waard, van topbestuurders die bezig zijn met overnames en fusies, managers die beleidslijnen uitzetten of dingen vernieuwen vanwege het vernieuwen, onderknuppels die veranderingen verkopen, administratief ondersteunen of juridisch regelen.

Ongeveer driekwart van al het werk zou niets meer zijn dan zinloze tijdsvulling en niets bijdrage aan een betere wereld. Slechts een kwart van de banen levert producten en diensten waar daadwerkelijk behoefte aan is. Die kunnen, zoals de schoonmakers of treinmachinisten, de hele boel ontregelen met een staking. Als bankiers, juristen of pr-mensen dit doen zal niemand er erg in hebben.

Graeber noemde de opkomst van bullshit-jobs de verklaring voor het feit dat de voorspelling van John M. Keynes uit 1930 voor een 15-urige werkweek nog niet is gerealiseerd. Daadwerkelijk wordt volgens hem gemiddeld allang slechts 15 uur per week zinvol werk gedaan. De rest gaat verloren aan bezigheden als het verzenden van e-mails, het bijwerken van het Facebook-profiel, het marketen van nieuw beleid en veel vergaderen.

Terwijl in 1930 driekwart van de mensen productief werk verrichtte – het verbouwen van voedsel, het bouwen van woningen, het maken van spullen, het verlenen van medische zorg – is dat nu nog maar een kwart. Mechanisering, automatisering en digitalisering hebben die banen deels vernietigd. Daarvoor in de plaats zijn complete sectoren met overbodig werk uit de grond gestampt: juridische diensten, telemarketing, pr, financiële advisering.

strike magazine sept 2013 phenomenon bullshit jobsLees het hele artikel in de Volkskrant, 31 mei 2017: Peter de Waard: driekwart van de westerse banen zijn ‘bullshit-jobs’: www.volkskrant.nl

Essay On the phenomenon of bullshit jobs – A work rant, door David Graeber, Strike magazine, zomer 2013: https://issuu.com/strikemagyo/docs/strike_3_forissu/10

On “bullshit jobs” – Understanding seemingly meaningless work, The Economist, 21 augustus 2013: www.economist.com

Why capitalism creates pointless jobs, David Graeber, 27 september 2016, Evonomics (The next evolution of economics) : http://evonomics.com

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer