Still Mine: Gezond verstand boven bureaucratie

still mineMomenteel draait de film Still MineNog altijd de mijne – in de Nederlandse bioscopen, een romantisch drama waarin tachtiger Craig Morrison eigenhandig een beter aangepast huis wil bouwen voor zijn vrouw Irene wier geheugen steeds verder achteruit gaat. Het echtpaar woont in het Canadese St. Martins, gelegen aan de Bay of Fundy aan de Atlantische kust en is al ruim zestig jaar bij elkaar. Craig staat iedere ochtend vroeg op om de kippen te voeren of verse melk te gaan halen bij de verderop gelegen hoeve van dochter Ruth.

Het moment waarop Craig begint aan de bouw van zijn nieuwe huis op eigen grond, op een heuvel met uitzicht op de baai, beginnen de problemen. Hij heeft het timmervak geleerd van zijn vader die scheepsbouwer was en gebruikt hout van zijn eigen bomen. Voordat hij nog maar echt begonnen is, stapelen de eisen waaraan hij volgens de bouwinspectie moet voldoen zich op.
Hij moet een vergunning aanvragen en tekeningen laten zien, want zonder mag er niet gebouwd worden, maar Craig vindt dat niet nodig. Het hout moet voorzien zijn van een keurmerk, en zo zijn er meer regels die de lokale autoriteiten hem opleggen.
Het verhaald is gebaseerd is op een ware gebeurtenis en begint en eindigt in de rechtszaal.
“Ik heb mezelf nooit boven de wet willen stellen, en ik heb dat ook nooit gedaan. Tot vandaag”, aldus Craig.

Karin Wolfs schreef in haar bespreking van de film op de site van cinema.nl dat het belangrijkste thema van deze film niet ouderdom is, maar vrijheid en vertrouwen in eigen kunnen versus doorgeschoten 21ste eeuwse bureaucratie – iets waar we allemaal over mee kunnen praten. “Leeftijd is een abstractie. Geen dwangbuis,” zegt Craig. En zo zit het ook met de wet.

Still Mine is geschreven en geregisseerd door de Canadees Michael McGowan.
In de hoofdrollen: James Cromwell en Geneviève Bujold. De film oogstte zeven nominaties bij de Canadese Screen Awards 2013. Cromwell won de prijs voor beste acteur in een hoofdrol.
Duur film: 102 Minuten.
Still Mine is op 26 september 2013 in première gegaan in de Nederlandse bioscopen.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer