Opnieuw een sociale staat inrichten

Zeventig jaar geleden – in 1942 –  legde econoom en politicus William Beveridge de grondslag voor de welvaartsstaat in Groot-Brittanië. In zijn rapport Social insurance and allied services, bekend geworden als het Beveridge Report onderscheidde hij vijf “giant evils”, vijf reuzenplagen: behoefte, onwetendheid, luiheid, gebrek en ziekte. Het was een taak van de staat deze plagen uit te roeien.

In februari 2013 verschenen de introductie en eerste delen van een artikelenreeks over de inrichting van een sociale staat in Groot-Brittannië voor 2015. In de reeks wordt elke reuzenplaag afzonderlijk onder de loep genomen en gelegd naast Beveridge’s plan van aanpak van zeventig jaar geleden met de bedoeling nieuwe prioriteiten te stellen voor de Britse welvaartsstaat anno 2015.

omslag think piece social stateIn de introductie schrijft Zoe Williams dat onze tijd zijn eigen plagen kent. Vervang behoefte door ongelijkheid, luiheid door hebzucht. We hebben te maken met een ander soort onwetendheid en we bestrijden met verve nog steeds gebrek. Ziekte kan opnieuw een geduchte vijand worden. Tenslotte is er de voortdurende dreiging van verdeeldheid.
“Als Groot-Brittannie middenin oorlogstijd de energie had, en de hoop om in 1945 een betere wereld te bouwen, dan kan deze generatie dat zeker ook. Het Beveridge Report zei te streven naar een nieuwe samenleving, een die de verhoudingen in Groot-Brittannie drastisch en ten goede zou veranderen. De artikelenreeks is geschreven met Beveridge’s analyse van de maatschappij in gedachten, wat deze ons kan leren over de reuzenplagen van vandaag en hoe we die kunnen aanwenden voor het uitstippelen van een alternatieve route naar een welvaartsstaat – of sociale staat – geschikt om te vestigen in 2015.”

De serie is onderwerp van discussie op de bijeenkomst Achieving a Social State op woensdag 13 maart 2013 op de London School of Economics.
Zie voor details hierover en downloaden van de Social State series de website van The Centre for Labour and Social Studies (Class), een in 2010 opgerichte denktank: www.classonline.org.uk

Download hier rechtstreeks het introductie-artikel Achieving a Social State. What can we learn from Beveridge’s Giant Evils door Zoe Williams, februari 2013.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer