Manifest Waardig ouder worden, opmaat tot Zilveren Pact

Het Manifest Waardig ouder worden begint met een citaat van schrijfster Vonne van der Meer: Waardeloos leven bestaat niet, maar mensen kunnen zich waardeloos voelen door onverschilligheid en gebrekkige zorg.
Dat voorkomen is de opdracht van een hele samenleving.

Het Manifest werd gepresenteerd op 31 januari 2017 en is een initiatief van Omroep MAX, ChristenUnie en ouderenorganisatie KBO-PCOB. Het manifest vond direct al politieke en maatschappelijk steun, bij onder meer de SP en CDA.
Aanleiding voor het manifest was de discussie in het najaar van 2016 over ‘voltooid leven’. Volgens de initiatiefnemers behoort éérst werk te worden gemaakt van het voorkómen van voltooid leven, voor de discussie over voltooid leven kan worden gevoerd. Om die samenleving dichterbij te brengen, willen de initiatiefnemers met het manifest komen tot een maatschappelijk en politiek Zilveren Pact.
Het plan is op dinsdag 21 februari 2017 zo’n Zilveren Pact te sluiten met alle deelnemende partners en ondersteuners. Doel daarvan is te bereiken dat het nieuwe kabinet zich serieus gaat inzetten voor een samenleving waarin ouderen een volwaardige plaats hebben, waarin zij goede zorg en liefdevolle aandacht krijgen, gewaardeerd worden om wie ze zijn en waarin zij kunnen blijven meedoen.

Voorstellen

  • Stel een coördinerend minister voor ouderenbeleid aan
  • Werk aan acceptatie en herwaardering van ouderdom
  • Zet alles op alles om eenzaamheid bij ouderen te voorkomen
  • Stimuleer mantelzorg
  • Maak vrijwilligerswerk aantrekkelijker
  • Laat jongeren vrijwilligerswerk doen in de ouderenzorg
  • Stimuleer initiatieven waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten
  • Maak meer ruimte voor passende woonvormen
  • Investeer in passende en palliatieve zorg
  • Investeer in levensbegeleiders

Uitspraken over maatschappij en ouderen

Jan Slagter van Omroep MAX: “Overheid en samenleving hebben met elkaar de verantwoordelijkheid om ouderen een betekenisvolle plek te geven in de maatschappij. Samen moeten we ons inzetten om ouderen een volwaardig leven te geven in plaats van een voltooi d leven.”
SP-Kamerlid Renske Leijten: “De laatste jaren is in alle rust genieten van je oude dag voor steeds meer ouderen uit zicht geraakt. Ouderen voelen zich soms afgeschreven. Daarom kiest de SP vol voor goede zorg en begeleiding waar nodig , en een plek voor ouderen midden in onze samenleving.”
Mona Keijzer (CDA): “Onder ouderen is eenzaamheid een groot probleem. Daarnaast raken, door alle hervormingen, familie en mantelzorgers overbelast. We moeten hier samen met elkaar iets doen. Het CDA wil daarom met al deze partijen en organisaties stappen zetten om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan.”

Ondertekenen en steun aan het Manifest Waardig ouder worden en meer info over het Zilveren Pact op: www.waardigouderworden.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer