Beroepsregister met competentieprofiel en beroepscode voor sociaal werk geopend

Medio maart 2018 is het eerste Beroepsregister Sociaal Werk officieel opengesteld voor sociaal werkers die werkzaam zijn in het werkgebied welzijn en maatschappelijke dienstverlening, ongeacht de CAO waaronder zij vallen.

Deze beroepsregistratie bij Registerplein biedt sociaal werkers richting en stimulans bij het op peil houden van competenties en bij het reflecteren op het eigen handelen. De kwaliteit van sociaal werkers wordt op deze manier transparant naar burgers/cliënten en opdrachtgevers en werkgevers.
De registratiecriteria bij Registerplein sluiten aan bij de dagelijkse praktijk en bij de eigen professionele ontwikkelingsbehoefte. Géén vinkjes voor uren in de schoolbank, maar erkenning van in de praktijk opgedane ervaring en kennis. Beroepsregistratie draagt bij aan betere kwaliteit van hulp en ondersteuning door sociaal werkers, en versterkt de arbeidsmarktpositie.

Dit eerste Beroepsregister met beroepscompetentieprofiel en de eerste beroepscode voor sociaal werkers is het resultaat van een jarenlange samenwerking tussen beroeps- en cliëntenorganisaties, vakbonden, werkgevers, kennis- en onderwijsinstituten en het Registerplein. In het beroepscompetentieprofiel (BCP) voor sociaal werkers in welzijn en maatschappelijke dienstverlening staat welke algemene en specifieke competenties zij in huis moeten hebben om hun werk goed te doen.

Landelijk vastgestelde beroepscode

Op de site van Sociaal Werk Nederland, de brancheorganisatie voor alle organisaties in het sociaal domein, staat dat sociaal werk een vak is dat je moet bijhouden. Burgers mogen rekenen op actuele vakbekwaamheid. Professionals in wijkteams, buurtwerk en het snel veranderde sociaal domein worden vaker aangesproken op hun expertise. Wat doe je als sociaal werker, en waarin onderscheid je je van de andere wijkprofessionals?
Sociaal werkers kunnen het competentieprofiel gebruiken om gericht het vak bij te houden en zichzelf te blijven ontwikkelen als professional. Het profiel geeft inzicht in waar je als sociaal werker al staat, en dient als hulpmiddel bij deskundigheidsbevordering en om te leren op de werkplek.

De beroepscode (BC) ondersteunt sociaal werkers bij het maken van morele afwegingen. De code bevordert ethische bekwaamheid en het vermogen om doordachte besluiten te nemen.
De normen van de beroepsgroep zijn niet altijd vastgelegd in protocollen van de organisaties van de sociaal werkers. Daarom is het goed dat er nu een landelijk vastgestelde beroepscode is die geldt voor alle sociaal werkers.

Beroepsregister Sociaal Werk: www.registerplein.nl/registers/register-sociaal-werkers/

Historische mijlpaal voor sociaal werkers, Sociaal Werk Nederland, 16 maart 2018: https://www.sociaalwerknederland.nl/actueel/nieuws/6217-historische-mijlpaal-voor-sociaal-werkers (Niet meer beschikbaar)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer