Afscheid Jos Lamé

Op 24 mei 2013 nam Jos Lamé afscheid van de geestelijke gezondheidszorg. Meer dan dertig jaar was hij binnen het Riagg werkzaam geweest, de laatste jaren als directeur van Riagg Rotterdam-Rijnmond.  Nu kan hij gaan genieten van zijn welverdiende pensioen.

Ter gelegenheid van dit afscheid had hij bedacht om ook een aantal voortrekkers van de stichting Beroepseer uit te nodigen om samen met hem in debat te gaan over een aantal tegendraadse stellingen die hij de Tao van Jos Lamé noemde. Het debat ging vooraf aan de afscheidsreceptie van Jos.

De stellingen zijn:

– Stop de neiging de macht te bekeren, want dan stoot je je aan dezelfde steen

– Aan vooruitgangsdenken heeft de zorg helemaal niets

– Marktwerking is een bewuste strategie om burgers te kwetsen

– Achter elk visiedenken schuilt de uitsluiting van minderheden

– Zonder onenigheid en gedoe is geen gezonde organisatie mogelijk

– Het sterke merk Riagg is bijna haar ondergang geweest

– Aan kwetsbare mensen heb ik geen boodschap, wel dat ze niet gekwetst worden

– Kleinschaligheid leidt niet automatisch tot betere zorg.

Het werd een interessant en levendig debat, maar door het grote aantal gasten, de vele stellingen en de beperkte tijdsduur van een uurtje, werd niet alles behandeld. Er kwam wel een duidelijk beeld van Jos naar buiten, zoals hij zich gedurende de tijd als directeur van het Riagg had ontwikkeld. Er werden mooie woorden gesproken, complimenten met hier en daar kritiek over zijn tegendraadsheid. Uiteindelijk werd Jos beschreven als een aimabele man, die zich volledig in dienst stelde van de geestelijke gezondheidszorg, die aandacht had voor de werkvloer en de mensen die de zorg nodig hadden. Jos liet weten zeer trots te zijn op datgene wat hij voor de organisatie en de mensen had kunnen betekenen.

Jacques Smeets

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer