Skip to main content

Voorbij Big Tech: Manifest voor een nieuwe digitale economie

In een antitrustzaak in Washington heeft de Amerikaanse districtsrechter Amit Mehta op 5 augustus 2024 het  ministerie van Justitie in het gelijk gesteld en gezegd dat Google illegaal het zoeken op internet heeft gemonopoliseerd. Google verloor daarmee zijn historische antitrustzaak tegen het ministerie.
De rechter verwees naar de miljarden die Google betaalt aan bedrijven als Apple om de zoekmachine als standaard in te stellen. Een straf wordt later vastgelegd, maar Google zegt al dat het in beroep gaat. “De rechtbank komt tot de volgende conclusie: Google is een monopolist en gedraagt zich ook zo om zijn monopolie te behouden”.
Google vertegenwoordigt maar liefst 90 procent van de online zoekmarkt en zelfs 95 procent op smartphones in de Verenigde Staten. Het bedrijf zou z’n machtspositie hebben gebruikt om de concurrentie te verstoren. De rechter: “U gaat uiteindelijk iets betalen om de wereld in orde te maken nadat u een monopolist bent gebleken”.

Twee maanden later, op 7 oktober 2024, beval de Amerikaanse rechter James Donato Google zijn app-winkel open te stellen voor concurrentie. De rechter heeft een permanent bevel uitgevaardigd voor drie jaar vanaf 1 november 2024, dat Google zal dwingen de distributie van rivaliserende app-winkels van derden binnen de Google Play Store in de VS toe te staan. Deze uitspraak zou het Android-ecosysteem voor altijd kunnen veranderen.

Op 20 november 2024 is bekend gemaakt dat het Amerikaanse ministerie van Justitie en een aantal staten een federale rechtbank hebben gevraagd Google te dwingen de populaire webbrowser Chrome af te stoten “waardoor de controle van Google over dit cruciale toegangspunt voor zoekopdrachten permanent wordt beëindigd”. Google heeft tot 20 december 2024 de tijd om te reageren met zijn eigen suggesties om zijn zoekmonopolie te herstellen.

Manifest

Het voorbeeld van Google toont de veranderingen die er zitten aan te komen. Ze kunnen niet snel genoeg gaan voor People vs Big Tech dat een manifest heeft gepubliceerd, ondertekend door meer dan zeventig maatschappelijke organisaties. De opstellers hopen dat het gaat fungeren als verzamelpunt voor mensen en organisaties wereldwijd die de visie onderschrijven.

People vs Big Tech is een beweging die strijdt voor omverwerping van het ’hebzuchtige bedrijfsmodel van kolossale techbedrijven’ en heeft tot doel het internet voorgoed te veranderen. Op de site van People vs Big Tech staat een Verklaring (ook in het Nederlands) met de oproep je aan te sluiten bij het toenemende aantal personen en organisaties en je
1) in te zetten voor bescherming van onze rechten,
2) Big Tech*) in te tomen en
3) de weg vrij te maken voor een betere digitale toekomst.

Martin Andree

De Duitse hoogleraar digitale media Martin Andree voorspelt dat over vijf jaar de grote technologiebedrijven bijna volledig de plaats hebben ingenomen van de traditionele media. In 2023 verscheen zijn boek Big Tech muss wegDie Digitalkonzerne zerstören Demokratie und Wirtschaft – wir werden sie stoppen. Het boek is vertaald in het Engels: Big Tech must go! Digital giants destroy democracy and economy – we will stop them!


Noot

*) Wanneer sprake is van Big Techbedrijven – techreuzen of internetgiganten – gaat het over enorm grote bedrijven. Deze bedrijven zijn allemaal actief in de technologiesector. De geschatte waarde van deze bedrijven is zo’n twee biljoen dollar. Het ging in eerste instantie om vier bedrijven: Google, Amazon, Facebook en Apple. In de loop der jaren is de lijst aangevuld met Microsoft en Alibaba. Netflix, Airbnb, Tesla en Uber worden gezien als concurrenten van de huidige Big Tech.

 

Beyond Big Tech: A manifesto for a new digital economy, People versus Big tech, 30 september 2024: https://peoplevsbig.tech/beyond-big-tech-a-manifesto-for-a-new-digital-economy/

Downloaden Beyond Big Tech, A framework for building a new and fair digital economy, september 2024: https://beroepseer.nl/

Big Tech must go! https://bigtechmussweg.de/index_en.html

Martin Andree: https://martinandree.com/

 

De digitale wereld is onze wereld die zich bedient van
hulpmiddelen en instrumenten – de infrastructuur van menselijke relaties. Deze wereld is te groot en te belangrijk om over te laten aan een klein aantal hebzuchtige bedrijven. We moeten af van geconcentreerde macht en schadelijke bedrijfsmodellen van Big Tech en ons inspannen voor een meer rechtvaardige en betere digitale economie

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.