Verschenen: Jaarrapport 2022 Landelijke Jeugdmonitor. Hoe gaat het met de jeugd in Nederland?

Het Jaarrapport 2022 van de Landelijke Jeugdmonitor beschrijft aan de hand van thema’s als jeugdzorg, opgroeien in ongelijke omstandigheden, onderwijs, werk, middelengebruik, criminaliteit en welzijn hoe het in 2021 ging met de jeugd in Nederland. Uit de vorige editie van het Jaarrapport bleek dat er in het eerste coronajaar 2020 veranderingen waren in de leefsituatie van jongeren. De vraag die in deze editie centraal staat is in hoeverre deze ontwikkelingen in 2021 hebben doorgezet.

Het Jaarrapport is samengesteld door het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) in samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Uit de Inleiding door Ruud van Herk van VWS:

“In het Jaarrapport Jeugdmonitor 2022 wordt allereerst gekeken naar de demografische ontwikkeling bij jeugdigen, daarna komen ontwikkelingen in het jeugdzorggebruik aan bod. Het beeld van het jeugdzorggebruik wordt vervolgens verrijkt met informatie over de leefsituatie van de jeugd aan de hand van een aantal maatschappelijke indicatoren. Deze maatschappelijke indicatoren komen aan bod in de hoofdstukken over het opgroeien in ongelijke omstandigheden, school, werk, criminaliteit en middelengebruik. De stand van zaken op deze onderwerpen heeft mogelijk impact op het welzijn van jongeren, en daarin worden lezers meegenomen in hoofdstuk 10. Doordat cijfers over het jeugdzorggebruik en de maatschappelijke indicatoren ook op gemeenteniveau beschikbaar zijn, is het mogelijk om de leefsituatie van de jeugd per gemeente af te zetten tegen het jeugdzorggebruik in de gemeente. De leefsituatie van jongeren op de BES-eilanden wordt afzonderlijk beschreven in hoofdstuk 9.

Het themaonderzoek gaat dit jaar over de arbeidsmarkt van de jeugdzorg (hoofdstuk 11). Schaarste aan personeel is immers, net als in andere sectoren, de dagelijkse realiteit. Het vraagstuk is niet eenvoudig omdat verschillende factoren doorwerken op elkaar en uiteindelijk effect hebben op thema’s als o.a. werkdruk, tevredenheid en in- en uitstroom van personeel. De uitdaging voor alle partijen die hier een rol in hebben is om hier met nog meer creativiteit naar te kijken”.

Jongvolwassenen voor het eerst lager persoonlijk welzijn dan 25-plussers

In 2021 daalde bij jongvolwassenen het aandeel met een hoog persoonlijk welzijn. Hierdoor hadden zij voor het eerst sinds de start van de meting minder vaak een hoog welzijn dan 25-plussers. Het persoonlijk welzijn van jongeren nam het meest af op het gebied van vertrouwen in instituties, het sociale leven en gezondheid.

Het percentage jongeren van 18 tot 25 jaar met een 7 of hoger voor persoonlijk welzijn is afgenomen van 70 in 2020 naar 63 in 2021. Hiermee hadden jongeren voor het eerst sinds het begin van de meting in 2013 minder vaak een hoog welzijn dan 25-plussers (67 procent). Deze afname is vooral te zien bij jonge vrouwen. Bij hen daalde het percentage met een hoog persoonlijk welzijn van 66 naar 53. Onder jongvolwassen mannen bleef het percentage met een hoog persoonlijk welzijn met 73 vrijwel gelijk. Niet alleen het persoonlijk welzijn nam in 2021 af, maar ook het percentage jongvolwassenen dat aangaf zich gelukkig te voelen en tevreden is met het leven.

Grootste afname hoog persoonlijk welzijn lag op gebied van vertrouwen

De grootste afname van het aandeel jongvolwassenen met een hoog persoonlijk welzijn had te maken met vertrouwen in instituties zoals de Tweede Kamer, rechters en de politie. Terwijl dit tussen 2019 en 2020 nog toenam van 53 naar 64 procent, was dit in 2021 met 52 procent weer op het niveau van 2019. Ook hadden jongvolwassenen minder vaak een hoog persoonlijk welzijn op het gebied van sociaal leven en gezondheid. Binnen de dimensie gezondheid daalde het percentage tevredenen met de psychische gezondheid, van 74 naar 68. Ook op het gebied van opleiding en arbeid en de financiële toekomst was er een daling in het aandeel met een hoog persoonlijk welzijn tussen 2021 en 2020.

Jaarrapport 2022 Landelijke Jeugdmonitor, CBS, 9 november 2022: www.cbs.nl/nl-nl/publicatie/2022/45/jaarrapport-2022-landelijke-jeugdmonitor

Inleiding tot Jaarrapport 2022 Landelijke Jeugdmonitor, Ruud van Herk, CBS, 9 november 2022: https://longreads.cbs.nl/jeugdmonitor-2022/

Downloaden PDF Jaarrapport 2022 Landelijke Jeugdmonitor, CBS, 9 november 2022: https://beroepseer.nl

Jongvolwassenen voor het eerst lager persoonlijk welzijn dan 25-plussers, CBS, 9 november 2022: www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2022/45/jongvolwassenen-voor-het-eerst-lager-persoonlijk-welzijn-dan-25-plussers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer