‘Verpleegkundigen weten heel goed wat nodig is, ze zijn praktisch, slim en snel’

ZonMW heeft ter gelegenheid van de Dag van de Verpleging van 12 mei 2020 acht verpleegkundigen en een lector geïnterviewd. De negen geven in het gesprek hun visie op de ontwikkeling van hun beroep en op de huidige situatie.
ZonMW is een Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie.

Geinterviewd zijn:

Margreet van der Cingel, lector leiderschap en identiteit in het verpleegkundig domein aan de NHL Stenden Hogeschool en het Medisch Centrum Leeuwarden: ‘Kennelijk kunnen we nu wel de kop boven het maaiveld uitsteken’.

Marjon van Aalten, sociaal verpleegkundige bij de gemeente Utrecht. Haar werkdagen zien er nu met de corona-crisis totaal anders uit: ‘Verpleegkundigen weten heel goed wat nodig is, ze zijn praktisch, slim en snel’.

Kim de Groot, wijkverpleegkundige bij Thebe in Oosterhout en onderzoeker bij het Nivel. Toen de corona-crisis uitbrak, besloot ze onmiddellijk haar uren bij Thebe uit te breiden: ‘Hier kan geen teambuilding tegenop’.

Ingrid Brokx, verpleegkundig specialist jeugd; voert al jaar en dag de taken uit van de jeugdverpleegkundige en arts op het consultatiebureau 0-4 jaar voor JGZ in Almere: ‘De corona-regels doen de laagdrempelige aanpak van consultatiebureaus teniet’.

Janet Marringa, coördinerend begeleider in een (woon)huis voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij werkt bij Middin: ‘Het maakt niet uit of iemand hoger of lager op de ladder staat’

Afkemarij ten Hoeve-Heida, avond-, nacht- en weekendhoofd in het Medisch Centrum Leeuwarden. Zij is ook lid van de Verpleegkundige Advies Raad (VAR) in het MC: ‘Voorheen waren we een ziekenhuis met afdelingen, nu zijn we één groot team’.

Marieke Goris, wijkverpleegkundige, adviseur bij Vilans en projectleider van een werkplaats verzorgend leiderschap: ‘Het is opvallend dat bestaande en nieuwe kennis razendsnel wordt gedeeld’.

Linda Riethoff, kwaliteitsverpleegkundige bij verzorgingshuis/woonzorgcentrum Havenlicht in Pernis: ‘Mensen met dementie beseffen dat hun partner of kind niet geweest is’.

Nandl Lokhorst, sociaalpsychiatrisch verpleegkundige bij GGZ Rivierduinen, locatie GGZ Haagstreek/Zoetermeer: ‘Ook als de coronatijd voorbij is, blijf ik wandelen met cliënten’.

Lees de interviewreeks op site van ZonMW publicaties: Dag van de Verpleging mei 2020: https://publicaties.zonmw.nl/dag-van-de-verpleging-2020/overzicht-interviews-dag-van-de-verpleging-2020/

ZonMw: www.zonmw.nl/nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

Stichting Beroepseer

© Stichting beroepseer