Skip to main content

Verpleegkundige laat zich niet degraderen! Nieuws van Actiecomité ‘BIG II in de overgang’

Verpleegkundige laat zich niet degraderen. Acticomité Wet BIG II in de overgang

Nieuwsbericht van Actiecomité BIG II in de overgang, 16 juli 2019:

De verpleegkundigen in Nederland zijn boos, de minister van Medische Zaken en Sport heeft een voorstel overgenomen waarbij mogelijk duizenden verpleegkundigen zich weer in de schoolbanken moeten voegen om het werk te doen dat ze al jaren met tevredenheid van patiënten doen. Met name onze groep van meer dan 50.000 verpleegkundigen zegt nee, dit gaat niet gebeuren.

Met een wijziging in de wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg (BIG) voor verpleegkundigen wil minister Bruins van Medische Zaken en Sport het verschil tussen mbo- opgeleid en hbo-opgeleid verpleegkundigen formeel maken. Op advies van een commissie van deskundigen o.l.v. professor Meurs is er een voorstel geschreven voor een overgangsregeling met als doel deze splitsing – die al bijna 40 jaar op de planken ligt – netjes voor alle partijen te laten verlopen.

Deze commissie heeft haar opdracht ruim opgevat en in gesprek met mensen van de hbo-opleidingsinstellingen een nieuw curriculum voor de hbo-verpleegkundige als norm genomen. Deze “regieverpleegkundige” zou zich op wettelijke basis als enige bezig mogen houden met hoog complexe zorgvragers aangezien dat de tendens is binnen de Nederlandse Gezondheidszorg. Maar met deze nieuwe norm worden tegelijk duizenden verpleegkundigen met een gespecialiseerd verpleegkundig beroep vanaf juni 2020 teruggezet naar mbo-niveau en daarmee wettelijk gedwongen alleen te zorgen voor laag complexe zorgvragers en geprotocolleerde zorg, gecoacht door de regieverpleegkundigen.

Verpleegkundigen van de werkvloer voorzien problemen in de patiëntveiligheid

De wens van de minister om kwaliteit van de patiëntenzorg te verhogen en verpleegkundigen van verschillende opleidingsniveaus beter te laten samenwerken mondt uit in een splitsing binnen de verpleegkundige beroepsgroep. Mag de minister mensen met een hbo-opleidingsniveau terugzetten in een mbo-register. Is ervaring en zijn eerder verworven competenties (EVC’s) minder waard dan een hbo-opleiding nieuwe stijl voor een ‘oud’ beroep? Gaan we in Nederland zo om met ervaring en kwaliteit binnen de gezondheidszorg of is het een vooraf goed uitgedachte bezuinigingsmaatregel? De hbo-opleidingsinstellingen verdienen er goed aan, maar zij waren dan ook de ‘deskundigen’ binnen de commissie Meurs.

Op dit moment staat in het wetsvoorstel beschreven dat alleen de regieverpleegkundige zich wettelijk mag richten op de patiënten met een hoog complexe zorgvraag, patiënten met meerdere problemen tegelijk. Dat is het taakgebied van de specialistische verpleegkunde en de vraag is of na invoering de minister nog voldoende verpleegkundigen heeft om op deze afdelingen te werken? Gaat dit problemen geven voor de afdelingen waar tot heden alleen hoog complexe zorg wordt verleend zoals intensive care, spoedeisende hulp, enz. die op dit moment ook al te maken hebben met een groot tekort aan deskundig personeel? Wij – als verpleegkundigen van de werkvloer – voorzien problemen in de patiëntveiligheid.


60.000 verpleegkundige tegenstemmers Wet BIG II

Op dit moment staan ruim 60.000 verpleegkundigen achter BIG II in de Overgang, vanuit diverse petities zijn zij gemobiliseerd via sociale media. BIG II in de Overgang is al in gesprek met verschillende Kamerleden en verschillende Kamercommissies zoals OCW en VWS om deze afbraak van diploma’s en vernietiging van kennis en ervaring tegen te gaan.

Niet gesteund door beroepsvereniging V&VN, bonden en werkgevers gaan wij namens al deze hardwerkende verpleegkundigen zorgen voor een eerlijke overgangsregeling die recht doet en bescherming biedt aan al die ervaren verpleegkundigen die zich dagelijks inzetten voor patiënten met hoog complexe zorgvragen op welk terrein binnen het verpleegkundig domein dan ook.


Nader contact met Actiecomité BIG II in de overgang:

dww2018@hotmail.com, Kiki Doove

info@ik-zorg.com, Mattijn Amsing

Telefoon 06-11801354, Mattijn Amsing


Actiecomité ‘BIG II in de overgang’ wil een vuist maken tegen wetsvoorstel, Blogs Beroepseer, 29 juni 2019: https://beroepseer.nl

Storm van reacties en kritiek op besluit overgangsregeling verpleegkundigen. BIG-II is niet nodig, door Nienke Ipenburg, Blog Beroepseer, 19 juni 2019: https://beroepseer.nl

U P D A T E

Website Actiecomité Wet BIG II – Eigen regie: https://wetbig2.nl (Website bestaat niet meer)

Minister Bruins komt met verkenner BIG-2, Rijksoverheid, 21 augustus 2019: www.rijksoverheid.nl (Niet meer beschikbaar op site Rijksoverheid. Ga naar sitearchief van de Rijksoverheid en tik in zoekveld in grijze linkerkolom de titel van het bericht in: https://rijksoverheid.sitearchief.nl/#archive)

Foto bovenaan is van Fernando Zhiminaicela

Reacties (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.