Verkiezingen 2021: Stemmen voor gezondheid

Met de Tweede Kamerverkiezingen voor de deur heeft het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) een artikel gepubliceerd over Stemmen voor gezondheid anno 2021.
Verkiezingen bepalen voor een deel de koers van Nederland, ook op het gebied van gezondheidszorg en de volksgezondheid. NTvG ging na wat er van de plannen van de huidige regeringscoalitie terecht is gekomen, hoe partijen stemden over moties, over preventie en zinnige zorg en wat er in verkiezingsprogramma’s staat en wat Kamerleden willen. Politieke partijen willen bijna allemaal minder marktwerking en meer preventie. De uitwerking van die plannen is vaak veel minder concreet. Rechtse partijen vertrouwen op onderlinge afspraken, linkse partijen willen meestal meer dwang. Er valt iets te kiezen.

Net als in 2017 maakten Johan P. Mackenbach en Joost Zaat een analyse van de verkiezingsprogramma’s van de belangrijkste partijen en van hun stemgedrag op het gebied van onderwerpen die de volksgezondheid raken. Ook voelden zij Kamerleden aan de tand over twee belangrijke onderwerpen: ‘preventie’ en ‘zinnige zorg’.

Van partijprogramma naar uitvoering

Vier jaar geleden waren er behoorlijke verschillen tussen politieke partijen wat betreft hun plannen voor de zorg, en dat gold ook voor de vier partijen die in het kabinet-Rutte III gingen samenwerken. Het resultaat was een regeerakkoord vol compromissen. Zo werd het eigen risico in de zorgverzekeringswet niet verlaagd (VVD- en D66-punten), terwijl er meer aandacht kwam voor de bestrijding van tabak en alcohol (CU en D66). Het regeerakkoord bevatte maar liefst 56 plannen over de zorg.
Wat kwam daarvan terecht? In tabel 1 van hun artikel geven de auteurs voor enkele grote onderwerpen een korte samenvatting.

Stemmen voor gezondheid anno 2021, door Johan P. Mackenbach en Joost Zaat, NTVG, 6 maart 2021:  www.ntvg.nl/artikelen/stemmen-voor-gezondheid-anno-2021

PDF: Stemmen voor gezondheid anno 2021, door Johan P. Mackenbach en Joost Zaat: www.ntvg.nl/system/files/publications/d5900.pdf

 

Afbeelding bovenaan is van Thor Deichmann

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer