Vereniging Ziekenhuizen pleit voor minder, maar wel betere regels rond kwaliteit in de zorg

De enorme hoeveelheid aan regels, richtlijnen en registraties rond kwaliteit moet minder maar beter. Hiervoor pleitte Yvonne van Rooy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), op de Jaarlijkse Ontmoeting op 29 januari 2014 in Breukelen.

Er zijn zo’n 1400 richtlijnen in omloop, blijkt uit een inventarisatie van de NVZ . Dit aantal groeit gestaag. Ook is in vijf jaar tijd het aantal verplichte kwaliteitsindicatoren vertienvoudigd voor ziekenhuizen: van 340 naar 3400. Met de groei van het aantal keurmerken en de continue veranderingen in wet- en regelgeving neemt de regeldruk toe. Tijd die ten koste gaat van de aandacht voor patiënten, aldus Van Rooy. Het verminderen van de regeldruk is volgens van Rooy in het belang van de betaalbaarheid van zorg, de kwaliteit van zorg en de patiënt.

Effectievere regels

Veel regels komen uit de zorg zelf. De NVZ steekt de hand in eigen boezem en stelt onder leiding van Alexander Rinnooy Kan met andere veldpartijen de Agenda voor de Zorg op. Het uitgangspunt daarbij is: minder en effectievere regels. Van Rooy ziet hierin een belangrijke rol weggelegd voor het Kwaliteitsinstituut, dat in april officieel van start gaat.

Kwaliteitsvenster

Daarnaast maken ziekenhuizen zelf de zorg meer transparant door in het voorjaar het Kwaliteitsvenster*) te introduceren. Dit is een model met tien dezelfde bestaande en onderscheidende kwaliteitsindicatoren waarmee patiënten op eenduidige wijze de kwaliteit van zorg kunnen vergelijken. Daarbij gaat het onder meer om het sterftecijfer, de patiëntervaringen en de volumenormen.

Zie Van Rooy: Minder maar betere kwaliteitsregels, 30 januari 2014, site Skipr, koersbepalend in de zorg: www.skipr.nl

Administratie verdringt zorg voor patiënt, 25 januari 2014, site Skipr, koersbepalend in de zorg: www.skipr.nl

Van Rijn: lagere regeldruk heeft prioriteit, 28 januari 2014, site Skipr: www.skipr.nl

Waarom is transparantie zo moeilijk in ziekenhuizen? door Nardo van der Meer, 29 januari 2014, site Skipr: www.skipr.nl/blogs

RVZ wil minder en betere indicatoren, 19 december 2013, site Skipr, koersbepalend in de zorg: www.skipr.nl

Meer info over Het Kwaliteitsinstituut: www.cvz.nl/kwaliteit/kwaliteitsinstituut (Site is opgeheven. College voor Zorgverzekeringen (CVZ) is sinds 1 april 2014 van naam veranderd en heet Zorginstituut Nederland).

*) U  P D A T E

Het Kwaliteitsvenster (www.nvz-kwaliteitsvenster.nl) is gestopt. Bezoek ziekenhuischeck.nl voor ziekenhuizen en kwaliteitsvensterrevalidatie.nl voor revalidatiecentra.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer