Utrechtse studenten voeren actie met kleurkrijt tijdens Opening Academisch Jaar 2020–2021

Studenten aan de Universiteit Utrecht (UU) voeren actie op 31 augustus 2020 tegen de overuren van hun docenten. Aan de Universiteit van Utrecht werkt het wetenschappelijk personeel elke dag 10.000 uur meer dan in hun contract staat vermeld.
De studenten zijn geïnspireerd door een interview met Leidse hoogleraar Remco Breuker in de Volkskrant waarin hij zegt dat de universiteit op de schop moet. Breuker maakt deel uit van de in 2017 opgerichte protestgroep WO in Actie die aandacht vraagt voor problemen in het wetenschappelijke onderwijs, waaronder de grote werkdruk.
Hoe een betere universiteit eruit behoort te zien wordt beschreven in het in augustus 2020 verschenen pamflet 40 stellingen over de wetenschap dat Breuker schreef met de Amsterdamse hoogleraar Rens Bod en de Utrechtse hoogleraar Ingrid Robeyns.

Onbetaalde overuren

Academici draaien wekelijks gemiddeld 13-15 onbetaalde overuren. De UU had 3.768 academici in dienst in 2019. Dat zijn 3.768 mensen keer gemiddeld 13,5 overuren per week = 50.868 uren per week, dus *10.174* uur per dag totaal aan overwerk aan de UU.

Op 21 februari 2020 stelden Lisa Westerveld, Wim-Jan Renkema en Frank Futselaar Kamervragen over werkdruk in het Hoger Onderwijs. Specifiek verwezen zij naar 700 meldingen van onwenselijke werkomstandigheden bij de Inspectie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ook verwezen zij naar het rapport Inventarisatie omvang en gevolgen van structureel overwerk aan de Nederlandse universiteiten van de Algemene Onderwijsbond (AOb) en vakbond FNV namens actiecomité WO in Actie, waarin een gemiddelde van 13-15 overuren per week wordt gerapporteerd. In het antwoord op de Kamervragen werd de verantwoordelijkheid voornamelijk bij de instellingen zelf gelegd.

10.000 vierkantjes rood

Op maandag 31 augustus 2020, tijdens de opening van het academische jaar, kleuren de studenten 10.000 vierkantjes rood in de binnenstad van Utrecht, op de route die loopt van het bestuursgebouw naar het academiegebouw. Elk vierkantje staat voor één uur overwerk dat de docenten per week maken.
Wie wil meedoen kan zich aanmelden en een formulier invullen op de site van 10000 overwerk: www.10000uuroverwerk.nl/doe-mee (Website is opgeheven)

Academische fietstocht

Op 31 augustus vindt ook de Tour of Academics plaats, een ‘academische fietstocht’ tussen Nederlandse universiteiten. De tocht roept op tot in beweging komen omdat je als docent gedwongen bent om (weer) naar een volgende tijdelijke aanstelling te gaan. Zwaai weggestuurde collega’s uit, of steun collega’s met een tijdelijke aanstelling.
Aanmelden voor de Tour of Academics: www.aob.nl/tour-of-academics/

10000 uur overwerk: www.10000uuroverwerk.nl/about (Website is opgeheven).

Rapport WO in Actie: Inventarisatie omvang en gevolgen van structureel overwerk aan Nederlandse universiteiten, Blogs Beroepseer, 29 januari 2020:  https://beroepseer.nl/blogs

Position paper WO in Actie m.b.t. noodzakelijke investeringen in kennis en democratisering van de universiteiten, WO in Actie: www.dropbox.com
WO in Actie strijdt voor een adequate basisfinanciering van en werkomstandigheden in het WO.

Ruim 700 wetenschappers stappen naar de Arbeidsinspectie wegens ernstige lichamelijke en psychologische klachten, WO in Actie, 20 december 2019: https://woinactie.blogspot.com

Tour of Academics:  www.aob.nl/tour-of-academics/

De universiteit moet op de schop waarschuwt Koreadeskundige Remco Breuker, door Kaya Bouma, de Volkskrant, 21 augustus 2020: www.volkskrant.nl

40 stellingen over de wetenschap, door Rens Bod, Remco Breuker, Ingrid Robeyns, Boom uitgevers Amsterdam, augustus 2020: www.boomfilosofie.nl

Downloaden Open acces versie: 40 stellingen over de wetenschap, door Rens Bod, Remco Breuker, Ingrid Robeyns: www.boomfilosofie.nl/product/100-9121_40-stellingen-over-de-wetenschap

De universiteit wordt steeds verder uitgehold, De Telegraaf, 26 augustus 2020: www.telegraaf.nl

Het is goed mis met de universiteiten in ons land, schetsen de hoogleraren Rens Bod, Remco Breuker en Ingrid Robeyns in hun pamflet 40 stellingen over de wetenschap. Geldgebrek, afgematte docenten, machtsverschuiving van onderzoekers naar besturen. ,,Er zijn veel hervormingen nodig”.

rood vierkant voor WOiActie
Symbool van WO in Actie is het rode,
vilten vierkant. Het symboliseert
dat de rek in het WO er helemaal uit is. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer