Schooldirecteur vertrekt als overheid niet radicaal haar koers wijzigt

In het nieuwe, op 23 oktober 2015 verschijnende nummer van het veertiendaagse Onderwijsblad van de Algemene Onderwijsbond (AOb), staat een interview met Eric van ‘t Zelfde door Daniëlla van ‘t Erve.
Van ‘t Zelfde is directeur van scholengemeenschap Hugo de Groot in Rotterdam sinds 2009. Deze maand verschijnt zijn boek Superschool bij Uitgeverij Prometheus.
Van ‘t Zelfde overweegt om te stoppen: “Ik pleeg roofbouw op mijn docenten en mezelf, terwijl dat geen nut heeft als de overheid nu niet helpt.
Wat ik wil, is niet haalbaar zonder goede docenten en ik vind dat ik als directeur de boel belazer als ik blijf”.
In de afgelopen zes jaar wist hij de probleemschool in de achterstandswijk Charlois om te turnen tot een veilige school met fantastische resultaten: voor het tweede jaar op rij zijn al zijn leerlingen van mavo, havo en vwo geslaagd en op het centraal schriftelijk scoren ze op of boven het gemiddelde.

De school groeit als kool, van 292 leerlingen naar 640, en hij streeft naar klassen van maximaal 25 leerlingen. Dat betekent dat hij sowieso al meer docenten nodig heeft, maar die zijn niet te vinden. Dat hij nog zulke resultaten weet te boeken, komt door zijn team, meent hij. “We hebben bovengemiddeld goede docenten, qua IQ, EQ en accu. Ze kunnen meters maken, zijn ontzettend sociaal geëngageerd en hebben minimaal een tweedegraads bevoegdheid. Ik vind ze super, maar we zijn geen supermensen. We hebben ons vak geleerd en we verstaan ons beroep en daarmee kom je blijkbaar heel ver”. Docenten draaien massaal overuren, geld om die te betalen heeft hij niet.

“Waarom denk je dat er haast geen rector meer te vinden is?”

Zijn besluit om te vertrekken noemt hij triest, maar waarschijnlijk onvermijdelijk. Hij is bovendien niet de enige die het voor gezien houdt. “Waarom denk je dat er haast geen rector meer te vinden is? We zijn door die lumpsum-regeling geen onderwijskundig, maar financieel leider geworden, terwijl de reguliere bekostiging simpelweg niet voldoet. Ik sta in de min, dus ik kan geen kant op. Ik stel allerlei eisen aan mijn mensen, maar ik heb ze niets te bieden. We zitten in een slecht onderhouden gebouw dat tocht aan alle kanten, de computers zijn zes jaar oud en het kopieerapparaat is per definitie kapot. Mijn docenten lopen al over en dan mag ik ze ook nog eens gaan vertellen dat hun opslagfactor wordt aangepast waardoor ze nog harder moeten werken”.

Klik hier voor het hele interview met Eric van ‘t Zelfde, ‘Ik pleeg roofbouw op mijn docenten’, door Daniëlla van ’t Erve, Algemene Onderwijsbond, 2 oktober 2015: https://www.vosabb.nl/wp-content/uploads/2015/10/Ik-pleeg-roofbouw-op-mijn-docenten.pdf

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer