Promotie Alan Ralston en symposium de dag erna over de filosofie van de psychiatrische praktijk

symposium alan ralston filosofie psychiatrische praktijk

Op 10 april 2019 is er op de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam een symposium met thema: Filosofie in de psychiatrische praktijk. Aanleiding is de promotie van Alan Ralston de dag ervoor. Op dinsdag 9 april verdedigt Ralston om 11.45 uur zijn proefschrift Philosophy in Psychiatric Practice in de aula van de VU, De Boelelaan 1105, Amsterdam.
Meer info over promotie: Vrije Universiteit: www.vu.nl

Symposium

Het symposium op woensdag 10 april begint om 10.00 uur en eindigt om 16.00 uur. Sprekers op het symposium zijn:

  • prof. dr. Gerrit Glas, psychiater en opleider, filosoof en hoogleraar filosofie van de neurowetenschappen aan de Vrije Universiteit.
  • prof. dr. Bill Fulford, fellow van St Catherine’s College en lid van de Philosophy Faculty, University of Oxford.
  • dr. Wouter Kusters, filosoof, taalkundige en publicist. Hij won tweemaal de Socrates Wisselbeker.
  • dr. Jaap van der Stel, lector Geestelijke gezondheidszorg bij Hogeschool Leiden, senior onderzoeker GGZ inGeest/VUmc in Amsterdam.
  • dr. Derek Strijbos, psychiater en filosoof, onderzoeker aan Center for Cognition, Culture and Language van Radboud Universiteit.
  • Elnathan Prinsen,  psychiater en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.
  • Tineke A. Abma, hoogleraar Participation & Diversity en co-hoofd  afdeling Medical Humanities, hoofdonderzoeker aan  Amsterdam Public Health institute.
  • Alan Ralston, psychiater en filosoof, medisch hoofd Zorglijn Acuut en Intensief UMC Utrecht.

Voertaal is hoofdzakelijk Engels.
Plaats: Vrije Universiteit, W & N Gebouw, Zaal: WN-M129 (t/o de aula) De Boelelaan 1105, Amsterdam.

Op het symposium geeft Ralston een samenvatting van zijn proefschrift:

“Er zijn weinig professies die zo met mysterie en controverse beladen zijn als die van psychiater. Wachter van de grens tussen waanzin en geestelijke gezondheid, arbiter van de wil en verantwoordelijkheid, arts van de ziel, de psychiater bestrijkt ogenschijnlijk een esoterisch terrein. Na jaren van evidence-based practice weten we nog weinig van de praktijk van de psychiater.Hoe gaat deze te werk? Hoe verloopt psychiatrische diagnostiek eigenlijk in de praktijk? Vanuit welke grondideeën gaat de psychiater te werk? Hoe legitimeert zij eigenlijk haar beslissingen?
Dergelijke vragen vormden de basis van een kwalitatief-filosofisch onderzoek dat resulteerde in het proefschrift Philosophy in Psychiatric Practice, dat in een vroege versie in 2014 de Van Helsdingen-prijs won.

Tijdens dit symposium staan we stil bij de domeinen van dit proefschrift: diagnose & classificatie, wetenschap & legitimatie, en geestesstoornis zelf. De sprekers is gevraagd op basis van de thema’s en bevindingen in het proefschrift een eigen perspectief te geven op filosofie in de psychiatrische praktijk. De voordrachten bewegen zich aldus op het terrein van de interactie tussen praktijk, filosofie, en historie”.

Wie het symposium wil bijwonen, kan zich aanmelden per e-mail via: j.strijker@dimencegroep.nl
Deelname is gratis; aantal plaatsen is beperkt (70).

Klik hier voor volledig programma van het symposium.

Alan Ralston is voortrekker van Stichting Beroepseer. Zie: Voordracht Alan Ralston op presentatie boek ‘Help, de psycholoog verzuipt!’: https://beroepseer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer