Hulpwebsites voor hulpverleners en politiemensen met ptss

Rick Franx is een politieagent die een ernstige vorm van ptss – post traumatische stress-stoornis – heeft gekregen. Op een speciale website – ptss-support.nl – strijdt hij voor erkenning van ptss en voor betere zorg voor politiemensen die een trauma hebben opgelopen.

Hij vertelt op die website zijn eigen verhaal, over de oorzaak en de gevolgen van de ptss, hoe hij elke dag met spanning, angst en verdriet naar zijn werk ging en last kreeg van nachtmerries. Hij vertelt ook over zijn behandeling en de wens andere mensen die zich net zo voelen als hij wakker te schudden en ervan te overtuigen dat behandeling leidt tot goede resultaten.

Franx (1986) werkt niet meer bij de politie, hetgeen hij erg betreurt.
Zijn website stelt hij open voor lotgenoten. Zij kunnen een column schrijven of hun verhaal kwijt op het Forum; er is een vraagbaak. Van die mogelijkheden wordt druk gebruik gemaakt. Binnen drie weken na de start van de site had Franx bijvoorbeeld al veertig mails ontvangen van ptss’ers bij het politiekorps die soms al jaren thuiszaten of ontslagen waren.

Anderhalf jaar geleden heeft Franx een andere site gelanceerd voor steun aan professionele hulpverleners: “Daarmee kunnen we de hulpverleners in de zorg, bij de brandweer, politie of Defensie een hart onder de riem steken. Laten zien dat we respect hebben voor hun werk.
[…] De site is een burgerinitiatief omdat het mij mateloos irriteert dat hulpverleners tegenwoordig zoveel met geweld te maken krijgen. Je kan de krant niet openslaan of er staan incidenten in rond geweld tegen hulpverleners. Alleen in 2012 zijn dat er nu al 218, heb ik geteld. Deze mensen komen in aanraking met geweld terwijl ze iemand proberen te helpen. Een aantal daarvan houdt daar ook ptss aan over…..
[…] Ook Afghanistanveteranen met ptss komen op mijn site terecht via internet. Om die groep maak ik me zorgen. Die zijn geïsoleerd, komen niet meer buiten. Die zijn dan 24 en hebben voor de rest van hun leven een trauma. Ik probeer ze door te sturen naar bijvoorbeeld de BNMO (Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers). Het is zo belangrijk om er wél over te praten. Dat is ook de bedoeling van mijn site, dat mensen hun verhaal kwijt kunnen”.

www.ptss-support.nl (Site is opgeheven)

Hulp voor hulpverleners: www.hulpvoorhulpverleners.nl
Stichting Hulp voor hulpverleners heeft haar activiteiten moeten staken per 1 juli 2016

Video Trots op de hulpverlener met Franx, Ivo Opstelten, Ahmed Marcouch en anderen, 14 juni 2012: www.youtube.com/watch?v=ggXTmLA9rk0

U P D A T E

Het nieuwe platform voor hulp bij ptss is Mentaal gezond: https://mentaalgezond.nl (Website is niet meer actief)

Zie voor posttraumatische stress-stoornis (PTSS) de website Mentaal vitaal van het Trimbos Instituut: www.mentaalvitaal.nl/psychische-aandoening/posttraumatische-stress-stoornis

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer