Pedro de Bruyckere wint prijs Wetenschapscommunicatie 2019 van Koninklijke Vlaamse Academie

Wetenschapscommunicatie

De negentien laureaten van de Onderscheidingen Wetenschapscommunicatie 2019 zijn bekend. Deze prijzen worden ieder jaar uitgereikt door de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) en de Jonge Academie. Doel is het belang van de interactie tussen wetenschappers en publiek onder de aandacht brengen.
De prijswinnaars worden gehuldigd op 18 november 2019 tijdens de prijsuitreiking in het Paleis der Academiën in Brussel.
De laureaten hebben een uitmuntende inzet getoond op het gebied van creatieve en toegankelijke wetenschapscommunicatie.

Dit jaar reikt de jury voor het eerst nog een andere prijs uit, die van de Jonge Belofte Wetenschapscommunicatie. Een van de laureaten van 2019 wordt tot winnaar gekozen. Voorwaarde is dat hij of zij:

– op individuele basis kandideerde en
– maximaal tien jaar geleden een doctoraat behaalde

Pedro de Bruyckere

Een van de achttien laureaten is Pedro de Bruyckere. Hij krijgt de jaarprijs wetenschapscommunicatie voor zijn jarenlange en volgehouden inspanning om dagelijks zijn blog X, Y of Einstein? over onderwijs, jongeren, cultuur en media, levend te houden en in verschillende media te communiceren over onderwijs.
Pedro de Bruyckere is pedagoog en onderzoeker aan de Artevelde Hogeschool in Gent en de Universiteit van Leiden. Hij verdiept zich al jaren in de leefwereld van jongeren en is een zelfverklaarde ‘verslaafde aan populaire cultuur’.

Omslag Klaskit van Pedro de BruyckereDe Bruyckere schreef diverse boeken, in meerdere talen uitgegeven, waaronder titels (met Paul Kirschner en Casper Hulshof) als Juffen zijn toffer dan meesters – Nieuwe mythes over onderwijs ontkracht en Jongens zijn slimmer dan meisjes – 35 mythes over leren en onderwijs.
Zijn boek Klaskit – Tools voor topleraren (2017) is een heldere samenvatting van tien basisprincipes van onderwijs en leren.
Klaskit levert een praktisch beeld op van wat leren inhoudt en schept overzicht in de massa aan tegenstrijdige ideeën over onderwijs.

Publieksprijs

De Bruyckere is een bescheiden man, blijkt uit zijn blog van 22 september 2019: Ja, ik won een prijs, maar er is nog iets… Misschien een extra reden om op hem te stemmen voor de EOS Publieksprijs. Ga naar:  www.eoswetenschap.eu/publieksfavoriet2019

Lees meer van en over Pedro de Bruyckere en zijn blog X, Y of Einstein? https://pedrodebruyckere.blog/

Onderscheidingen Wetenschapscommunicatie 2019, KVAB: www.kvab.be

Voorafgaand aan de prijsuitreiking op 18 november 2019 vindt in het Paleis der Academiën het symposium Building Bridges – focus day science communication plaats, dat gaat over “the opportunities and risks associated with science communication and popularisation”. Zie: www.kvab.be/nl/activiteiten/building-bridges-focus-day-science-communication

 

Foto bovenaan is van Gerd Altmann

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer