Verkiezing Beste overheidsorganisatie van het jaar 2015

beste overheidsorganisatie jaar 2015De jury van de Verkiezing Beste overheidsorganisatie van het jaar 2015 heeft haar top 10 bekend gemaakt! Deze 10 organisaties strijden nog voor de titel Beste overheidsorganisatie van het jaar 2015. De Verkiezing draagt bij aan transparantie en kennisdeling door goede initiatieven voor het voetlicht te brengen. Een extra reden voor de genomineerde organisaties om trots op te zijn.
Welke drie overheidsorganisaties meedingen voor één van de drie finaleplekken wordt bekend gemaakt op dinsdag 6 oktober 2015.

De tien genomineerden:

Avri Geldermalsen
Centraal Bureau voor de Statistiek
Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst
Gemeente Bronckhorst
Gemeente Brunssum
Gemeente Zwolle
Kadaster
Provincie Overijssel
Staatsbosbeheer
Waterschap Aa en Maas

De Verkiezing draagt bij aan transparantie en kennisdeling binnen het openbaar bestuur, door goede initiatieven voor het voetlicht te brengen. Deze initiatieven zijn een bron van professionele trots en dienen ter inspiratie voor eenieder die op zoek is naar manieren om het functioneren van publieke organisaties te verbeteren. Die zoektocht is trouwens ook de dure plicht van professionals en managers in het openbaar bestuur.
De verkiezingorganisatie*) wil deze zoektocht voeden door voorbeeldige praktijken zichtbaar te maken en te waarderen. Dit doet ze niet enkel tijdens de Verkiezing. Ook na de Verkiezing is aandacht voor kennisdeling binnen het openbaar bestuur van belang.
Een voorbeeld hiervan is de online collegereeks die momenteel in samenwerking met de winnaar van vorig jaar, Jeugdbescherming Regio Amsterdam, wordt opgenomen.

Op maandag 23 november 2015 wordt bekend gemaakt welke van de drie finalisten zich de beste overheidsorganisatie van het jaar 2015 mag noemen. Dit gebeurt tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Ridderzaal.

*) De Verkiezing is een initiatief van de Vereniging voor Overheidsmanagement (VOM) in samenwerking met Unie van Waterschappen, Verenging voor Bestuurskunde, Interprovinciaal Overleg (IPO), Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK), Stichting ICTU van en voor overheden, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING).

Zie verder Verkiezing Overheidsawards, editie 2015: www.overheidsawards.nl/editie-2015/


U P D A T E

De Finalisten van de Verkiezing Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2015 zijn bekend gemaakt op 6 oktober. Nog 3 organisaties strijden voor de titel Beste overheidsorganisatie van het jaar 2015:

  • Avri
  • Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
  • Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD)

Avri
Het oog van de jury is op Avri als finalist gevallen, omdat Avri buiten de gebaande paden treedt op het gebied van afvalverwerking en reiniging. Het heeft zich in een korte periode enorm ontwikkelt en in een lastige tijd een sprong voorwaarts weten te maken. Avri heeft ook een enorme kostenbesparing weten te bewerkstelligen. Missiegedrevenheid, effectiviteit en maatschappelijke betrokkenheid komen bij Avri duidelijk naar voren. Avri wordt zowel intern als extern gemotiveerd en heeft een duidelijk beeld bij goed werkgeverschap. Als relatief kleine overheidsorganisatie zijn zij een voorbeeld op het gebied van innovatie en verantwoordelijkheid.

CBS
De inzending van het CBS sprong er voor de jury uit. De jury roemt de manier waarop een voor de burger ogenschijnlijk droge organisatie momenteel actief in contact treedt met de samenleving. De jury vindt de manier waarop het CBS met dictaten omgaat innovatief kenmerkend voor de gehele inzending van het CBS. De deskundigheid van het CBS is groot en breed door de diversiteit aan cijfermateriaal wat zij telkens weten te presteren. De jury onderstreept ook de internationale toonaangevende kwaliteiten die het CBS borgt.

FIOD
De jury is gecharmeerd van het trendwatching initiatief van de FIOD om de burgers coproducent te laten zijn van de eigen organisatie informatievoorziening. De FIOD zet duidelijke en hard geformuleerd ambities neer waarop ze zich laat afrekenen. De FIOD opereert in een complex krachtenveld van handhaving en voer hierin belangrijke vernieuwingen door. De FIOD heeft zichzelf eigentijds innovatief gespecialiseerd en zijn zich bewust van de grote maatschappelijke opgave waar zij vaak achter de schermen aan werkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer