Jelle van Haaster is Jonge Ambtenaar van het Jaar 2018

jelle van haaster javhj2018Jelle van Haaster is verkozen tot Jonge Ambtenaar van het Jaar 2018. Dwight van de Vijver won de publieksprijs.

Vier jonge professionals namen het tegen elkaar op tijdens de verkiezingsavond van donderdag 18 januari 2018 in Poppodium Annabel te Rotterdam. Voor een zaal met ruim tweehonderd aanwezigen kregen de finalisten uitdagende opdrachten uit te voeren en formuleerden zij hun visie op de overheid van de toekomst.
De vakjury verkoos Jelle van Haaster unaniem tot winnaar. Van Haaster – reservist ritmeester van de Nederlandse Defensie Academie en researcher cyber operations – won de wisseltrofee en twee opleidingen: een masterclass in persoonlijk leiderschap van de VNG Academie (leerplatform van en voor gemeenten) en een training in creatieve technieken van Ynnovate.

Juryvoorzitter Simone Roos prees Jelle van Haaster om zijn bijzondere talent en zijn vermogen om op zichzelf te reflecteren: “Jelle heeft een mooie mix van begeerlijke skills op het gebied van ICT en een maatschappelijke drive”. Ze noemde hem creatief, authentiek en origineel. De promovendus op het gebied van cyber mag een jaar lang jonge ambtenaren vertegenwoordigen als toonbeeld van een ambtenaar die verandering brengt.
Voorzitter van FUTUR, Emke Westra: “We zijn trots op Jelle als ambassadeur. In de huidige samenleving die constant in beweging is spelen jonge ambtenaren een belangrijke rol. Jelle is vernieuwend, kan goed luisteren en weet impact te hebben”.

Dwight van de Vijver, inspecteur en boegbeeld bij de Nationale Politie, ontving de publieksprijs. De afgelopen periode kon daarvoor via de website van FUTUR gestemd worden. Dwight haalde 45% van de stemmen en won een opleidingscheque van de Bestuursacademie ter waarde van € 5000,-.

De andere finalisten Shirley Elands – adviseur product- en procesinnovatie bij het Kadaster – en Wouter Struijk – beleidsadviseur Jeugd & Onderwijs bij de gemeente Schiedam – maakten eveneens indruk met de creatieve manier waarop zij complexe vraagstukken aanpakken. Alle finalisten kregen het boek Let’s Ynnovate aangeboden.

Dit jaar werd voor het eerst de FUTURproof award uitgereikt in samenwerking met Jong Beleg, het jonge ambtenaren-netwerk uit Alkmaar. De gemeente Stichtse Vecht won dankzij haar vernieuwende wijze om jong talent te werven. De gemeente Zaanstad en de gemeente Hengelo grepen net naast de prijs maar werden wel geprezen door de jury vanwege hun goed functionerende verjongingsbeleid en hun bijdrage aan een toekomstbestendige overheid.

Verjonging van de Overheid

Sinds 2002 organiseert stichting FUTUR – landelijk netwerk van jonge overheidsambtenaren – de verkiezing Jonge Ambtenaar van het Jaar. Met de verkiezing wil FUTUR het imago van de overheid als werkgever verbeteren en de meerwaarde van de jonge ambtenaar in de veranderende overheid zichtbaar maken. De finalisten werden geselecteerd uit meer dan zeventig genomineerden.

De acht bestuursleden van FUTUR werken voor de publieke sector en zetten zich naast hun werk vrijwillig in voor de verjonging van de overheid. Behalve de verkiezing organiseert de stichting netwerkevenementen voor jonge ambtenaren, ontmoetingen met sleutelfiguren uit de politiek en het openbaar bestuur en heeft FUTUR een actieve rol op carrière-evenementen. Op dit moment zoekt het bestuur nieuwe leden. Meer info bij voorzitter Emke Westra via info@futur.nl of 06 5396 3337

FUTUR wordt ondersteund door het A+O fonds Gemeenten, dat de instroom van jongeren een belangrijk thema vindt. Al jaren wordt de vergrijzing van de gemeentelijke sector opgevoerd als één van de grootste uitdagingen voor gemeenten. En ondanks vele initiatieven, inzet en aandacht blijft de gemiddelde leeftijd oplopen en blijft het aandeel jongeren in de gemeentelijke bezetting ver achter bij het aandeel jongeren in de beroepsbevolking. Meer info: www.aeno.nl

FUTUR, hét jongeambtenaren-netwerk van Nederland: http://futur.nl

Foto: Bloemen en wisseltrofee voor Jelle van Haaster, Jonge Ambtenaar van het Jaar 2018, met naast hem juryvoorzitter Simone Roos, directeur-generaal Overheidsorganisatie van het Ministeterie van BZK

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer