OPROEP: Zat jij in de klas om sociaal werker te worden in 1992, 2002 of 2012?

Movisie en de Leerstoel Grondslagen van het Maatschappelijk Werk van de Universiteit van Humanistiek doen een oproep aan sociaal werkers. Wie in het jaar 1992, 2002 of 2012 in de klas zat en een opleiding volgde voor sociaal werker kan zich aanmelden om mee te doen aan een onderzoek rond de centrale vraag: Hoe heeft de professie sociaal werk zich door de tijd heen ontwikkeld?
Het onderzoek staat onder leiding van Radboud Engbersen en Mariël van Pelt van het kennisinstituut voor sociale vraagstukken Movisie en Margo Trappenburg van de Leerstoel Grondslagen van het Maatschappelijk Werk van de Universiteit van Humanistiek.

Achtergrond van het onderzoek

Professionalisering is een belangrijk onderwerp voor het sociaal werk en sociaal werkers. De kwaliteit van het werk, maar ook de positie van het beroep en de beroepsgroep zijn van belang voor het zo goed mogelijk kunnen ondersteunen van mensen met sociale problemen en werken aan sociale verandering. Omdat sociaal werkers publieke professionals zijn, is de invloed van maatschappelijke en politieke ontwikkelingen op de inhoud van hun werk groot. In de loop van de afgelopen decennia zijn er tal van dit soort ontwikkelingen geweest.

Denk aan de decentralisatie naar de lokale overheid, de opkomst van New Public Management (met de vele verantwoordingseisen) en evidence based werken (bewijsvoering ten aanzien van effectiviteit van interventies) en de discussie over generalist-specialist. Maar ook aan andere problematieken en nieuwe doelgroepen, zoals de toename van eenzaamheid, kwetsbare ouderen en sociale ongelijkheid. Tegelijkertijd staat nog steeds centraal: gerichtheid op welzijn en kwaliteit van leven en de wisselwerking tussen de mens(en) en hun omgeving.

Dit roept de vraag op in welke mate het beroep meebeweegt en verandert als gevolg van invloeden van buitenaf, maar wat ook in de loop der jaren hetzelfde is gebleven. Vandaar dit onderzoek.

De vragen

  • Je bent opgeleid als sociaal werker en werkt momenteel als sociaal werker (hierbij vatten we sociaal werk dus breed op).
  • Je hebt nog contact met (een deel van) van je studiegenoten uit je hbo-opleiding Sociaal werk (denk aan Social Werk, maar ook aan MWD, SPH, CMV) en via jou kunnen we met hen in contact komen.
  • Je vindt het leuk om samen met je studiegenoten deel te nemen aan het onderzoek.
  • Jij en je studiegenoten willen deelnemen aan een individueel (telefonisch / online) interview van ongeveer 1 uur. Optioneel: deelname aan een focusgroep met verschillende generaties sociaal werkers en/of een eenvoudig dagboek bijhouden gedurende een korte periode.
  • Jij en je studiegenoten zijn beschikbaar in de periode maart – mei 2021.

Deelname aan het onderzoek levert een portret van jouw klas op en inzicht in de overeenkomsten en verschillen tussen jouw generatie professionals en de andere twee generaties. Waardevolle kennis waarmee het mooie beroep sociaal werk kan worden versterkt.

Meer weten en aanmelden?

Wie meedoet aan het onderzoek ontvangt gratis het boek Beslissen onder hoogspanning. Sociale wijkteams in actie van Marcel Spierts en Sanneke Verweij. Daarin worden zes praktijksituaties beschreven, variërend van gezinnen met grote problemen tot een dagbesteding waar bezoekers niet met elkaar overweg kunnen, en de wijze waarop professioneel handelen gestalte krijgt.

Stuur een mail naar Erik Leeuwis e.leeuwis@movisie.nl o.v.v. De klas van. Stuur ook je adresgegevens mee als je het boek Beslissen onder hoogspanning thuis gestuurd wilt krijgen.
Voor vragen, neem contact op met Mariël van Pelt (m.vanpelt@movisie.nl, 06 55 44 06 38).

Meer info op: Zat jij in 1992, 2002 of 2012 in de klas om sociaal werker te worden? Movisie, 17 februari 2020: www.movisie.nl/artikel/zat-jij-1992-2002-2012-klas-om-sociaal-werker-te-worden (Pagina is niet meer beschikbaar – Zie daarvoor in de plaats: Doe mee met De klas van … Drie generaties sociaal werkers aan het woord!  www.movisie.nl/artikel/doe-mee-klas-drie-generaties-sociaal-werkers-aan-woord)

Sociaal werkers anno 2020, Een zwart-wit foto van de beroepsgroep, door Jasper van de Kamp, Jurriaan Omlo, Mariël van Pelten, Radboud Engbersen, Movisie, 4 maart 2021: www.movisie.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer