Openlijke steun van collega’s voor dierenarts Thiadrik Blom die misstanden in slachthuizen meldde

Een groep van zeventig kritische dierenartsen heeft zich uitgesproken over misstanden in de Nederlandse veehouderij. Het blijkt dat welzijn van dieren ondergeschikt is gemaakt aan bedrijfsbelangen.
In NRC Handelsblad staat de lijst met de naam van de dierenartsen onder hun artikel Kom in verzet, dierenarts. Dit is geen dierenwelzijn: “Wij, een groeiende groep kritische dierenartsen, willen onze zorg hierover uitspreken. De omstandigheden in de intensieve veehouderij zijn steeds verder weggeraakt van datgene waar wij als dierenarts pal voor zouden moeten staan: het bevorderen van dierenwelzijn, hulpverlening aan dieren die lijden, het melden van ernstige tekortkomingen in de verzorging en het respecteren van de intrinsieke waarde van het dier.
De gehele intensieve veehouderij is regelmatig onderwerp van discussie. Veel burgers zetten vragen bij megastallen, onbedwelmd ritueel slachten, lange afstandstransporten, stalbranden, dierziekten, volksgezondheid, mestoverschotten en klimaatverandering. Dierenartsen en hun beroepsorganisatie staan in deze discussie aan de zijlijn: ze spreken zich zelden uit en áls ze dat al doen, lijken hun uitspraken gericht op handhaving van de status quo en bescherming van gevestigde belangen – bijvoorbeeld toen het onlangs ging om de scheiding van koe en kalf in de melkveehouderij”.

De dierenartsen reageren op een onderzoek van NRC waarin dierenarts Thiadrik Blom in de periode 2013 – 2015 misstanden in slachthuizen filmde die hij meldde bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waar hij in dienst was. Deze overheidsdienst greep na de meldingen niet in. De rapportages van Blom met bewijzen over structurele fouten bij het slachten werden in twijfel getrokken. Hij kwam na een paar jaar ziek thuis te zitten. De filmbeelden zijn binnen de NVWA tot op het hoogste niveau bekend. Blom heeft zijn beelden in september 2013 aan toenmalig staatssecretaris Dijksma laten zien en die zou volgens betrokkenen hebben gezegd: “Dit kan echt niet” Ze lanceerde een plan ter verbetering; er ging dertig miljoen euro extra naar de NVWA.

Blom werd binnen de NVWA gezien als een kundig dierenarts, maar men vond zijn houding contraproductief. Hij riep weerstand op en dat leidde uiteindelijk tot een arbeidsconflict. De NVWA krijgt overigens al dertig jaar kritiek.

Geen beroepseer

Intussen is een aantal dierenartsen wier naam onder het artikel in NRC staat vermeld, bang geworden en heeft zich teruggetrokken. Daarbij schrift de krant: “Net voor het plaatsen van dit stuk hebben enkele dierenartsen die dit initiatief steunen en dit stuk onderschrijven, werkzaam binnen de NVWA en de intensieve veehouderij, zich helaas teruggetrokken uit angst voor de mogelijke consequenties van hun openlijke steun”.

Waar blijft de beroepseer van deze dierenartsen?

Kom in verzet, dierenarts. Dit is geen dierenwelzijn, NRC Handelsblad, 26 juni 2017: www.nrc.nl

NVWA pakte misstanden in slachthuizen niet aan, NOS Nieuws, 24 juni 2017: http://nos.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer