Open brief (vervolg)

HET GESLOTEN NAAR BINNENGERICHT BOLWERK RAAD VAN BESTUUR VAN ARKIN

Geachte mevrouw Engbers, Directeur ketenzorg bedrijfsvoering,

Sjalom!

Ik heb u veertien dagen geleden aangekondigd dat ik deze brief als Open brief wil plaatsen en daarbij graag uw antwoord. Hoewel het schrijven bedoeld is voor de Raad van Bestuur van Arkin, weet u dat zij niet op vragen wenst in te gaan en dat ik mij tot u dien te melden, omdat u mijn direct leidinggevende bent.

Uit het ontvangen antwoord, dat ik hieronder bijsluit, blijkt dat ook u niet direct met mij wenst te communiceren en dat aan anderen overlaat. Ik ben dan ook zo vrij vast te stellen dat er sprake is van naar binnengerichte bolwerken zodra er sprake is van meningen en/of vragen die niet welkom zijn.
De Raad van Bestuur neemt hierin het voortouw. Alle statements die zijn afgegeven stellen nauwelijks iets voor.
Wanneer we kijken naar de zorginstelling Philadelphia zien we hoe daar de Raad van Bestuur zich niet of nauwelijks interesseerde voor de zorg aan verstandelijk gehandicapten. Ook de Raad van Bestuur AMC de Meren kan hetzelfde verwijt gemaakt worden, daar zij totaal geen belangstelling had hoe de zorgverlening die op SPDC Oost door velerlei oorzaken steeds verslechterde, op een ramp uitliep.
Dit kwam mede doordat zij niet wenste door niet haar soort mensen bekritiseerd te worden.

De huidige Raad van Bestuur doet exact hetzelfde.Zij wenst niet rechtstreeks met niet haar soort mensen te communiceren. Hiermee verklaart zij impliciet dat de Raad van Bestuur AMC de Meren niet gefaald heeft door kritiek van niet haar soort mensen naast zich neer te leggen.
In Psy (februari 2009) kan de heer Muller (voorzitter van de Raad van Bestuur) dan wel stellen, dat hij woedend was, maar uit een ingezonden reactie op dit artikel (08-03-2009) blijkt dat hij wel degelijk beter had kunnen weten:
“…De Ondernemingsraden van Mentrum Jellinek hebben meerdere malen aangedrongen op een uitgebreid onderzoek; dit werd elke keer afgewezen…”.

Verder had hij de moeite kunnen nemen om eens te komen kijken. Dan had hij met eigen ogen kunnen zien hoe smerig het daar was. Maar als je je ook afsluit van de werkvloer, dan kun je vervolgens wel boos zijn, maar dan stelt je boosheid niets voor. Door te zwijgen op mijn voorgaande brieven maakt de Raad van Bestuur duidelijk geen kritische vragen te willen horen vanuit de werkvloer en ook geen kritische vragen te beantwoorden.
We kunnen dan ook stellen dat de Raad van Bestuur niet bereid is om de organisatie om te buigen naar een transparante, samen lerende en samen verantwoording dragende organisatie.
Nu u als mijn direct leidinggevende ook op gestelde vragen en ideeën wenst in te gaan, wil ik u nog eens naderen middels een open brief.

1. Waarom weigert de Raad van Bestuur op mijn schrijven in te gaan, op basis van welke argumenten?

2. Waarom weigert u mijn schrijven te beantwoorden en op basis van welke argumenten?

3. Waarom vindt de Raad van Bestuur mijn voorstel om het boekje Zorg om de zorgverlening op de dag van de verpleging mei 2009 aan de werknemers van de werkvloer uit te reiken, alsmede aan managers, directieleden en aan haarzelf en hier thema’s uit te (laten) destilleren die op studiemiddagen uitgekristalliseerd kunnen worden in workshops en in aanwezigheid van verpleegkundigen, managers, directieleden en leden Raad van Bestuur, irrelevant en wat is haar motivatie hiervoor?

4 Waarom vindt de Raad van Bestuur het irrelevant en wat zijn haar motieven hiervoor, om zich te laten adviseren door verpleegkundigen en zorgvragers in haar beleidsvoorbereidende bijeenkomsten en dat zij vervolgens de werkvloer bericht dat haar voorgenomen beleid duidelijk een positieve weerslag heeft op de directe zorgverlening?

5. Waarom vindt de Raad van Bestuur het irrelevant om een keer een jaarvergadering te beleggen en daarin gezamenlijk met verpleegkundigen en hulpvragers evalueert waarom haar beleid concreet gericht is op het komen van optimale zorgverlening en tot een transparante, samen-lerende en samen verantwoording dragende organisatie?
Mocht het echter zo zijn dat zij het bovengenoemde wel relevant vindt, kunt u mij dan mededelen hoe zij daar gestalte aan wenst te geven en binnen welk termijn?

6. Waarom vindt de Raad van Bestuur het wel/geen zinnig idee dat leden van de Raad van Bestuur, directieleden, managers, leidinggevende, enkele dagen per jaar gewoon op de werkvloer, boventallig, meewerken?

Tot slot: mocht dit schrijven niet gepubliceerd mogen worden op basis van het Arkin protocol hoe om te gaan met de media, wilt u mij dan waarschuwen zodat ik niet het gevaar loop geschorst, dan wel ontslagen te worden.

Uw antwoord tegemoet ziend, teken ik met hoogachting en vriendelijke groet,

Binjamin Heyl

ONTVANGEN REACTIES: Op 25-03-2009 bericht ontvangen van de heer Stassen, afdeling Communicatie Arkin.

Geachte heer Heyl,

Namens Arkin kom ik graag in contact met u om uw mail te bespreken. U kunt mij belen of mailen.

Hem per direct beantwoord:

…Vanuit welke positie benadert u mij; benadert u mij namens Raad van Bestuur… en hebt u dan beslissingsbevoegdheden…Wat is het doel van onze te voeren correspondentie? Stel gerust uw vragen!… Gezien het feit dat mevrouw Engbers weigert mij te antwoorden, zie ik mij genoodzaakt dit per Open brief te doen. Ik zal dat alleen niet doen wanneer gesteld wordt dat dit schorsing, dan wel ontslag betekent. Dan zal ik mij verder beraden wat mij te doen staat…

Op 30 maart kreeg ik een telefoontje van mevrouw Bekkers, namens mevrouw Engbers, met de vraag of het goed met mij gaat, naar aanleiding van de sluiting SPDC Oost.
Ik heb haar medegedeeld omdat ik vind dat ik gedaan heb wat ik moest doen en het niet mijn verantwoording is dat met mijn klacht aan de Raad van Bestuur niets gedaan werd (2006).

WAT MOET JE HIERUIT CONCLUDEREN?
Wat mij betreft, klets jij maar aan met je vragen en ideeën. Wij zwijgen net zo lang tot jij vanzelf ophoudt.

1 copie aan Raad van Bestuur Arkin
1 copie de heer Stassen, afdeling Communicatie, Arkin

Open brief, Blogs Beroepseer, 1 februari 2009: https://beroepseer.nl

Vervolg Open brief, Blogs Beroepseer, 14 februari 2009: https://beroepseer.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer