Wim van de Merwe begeleidt Nederlandse deelnemer wereldkampioenschap voor beroepen: World Skills 2017 in Abu Dhabi

De negentienjarige Brent Koekkoek uit Denekamp maakt zich op voor deelname aan World Skills 2017, de wereldkampioenschappen voor beroepen die plaatsvinden in Abu Dhabi, Qatar, van 15 t/m 19 oktober. Koekkoek doet mee aan het onderdeel lassen. Hij wordt begeleid door Wim van de Merwe, voormalig techniekdocent (lassen) van scholengemeenschap Reggesteyn in Rijssen en coördinator van diverse techniekwedstrijden waaronder het lassen bij de nationale vakwedstrijden, Skills Heroes. Die wedstrijden vonden in 2017 plaats in maart in de Amsterdamse RAI. Van de Merwe is Worldskills Netherlands coördinator techniekwedstrijden en expert lassen. Ook is hij voortrekker van de stichting Beroepseer en sinds jaar en dag enthousiast pleitbezorger voor technisch onderwijs.

Van de Merwe coördineert de Skills Heroes, vakwedstrijden voor MBO’ers en het podium voor technisch talent van het middelbare beroepsonderwijs en de technische sectoren. Deze worden georganiseerd door World Skills Netherlands. De deelnemers gaan de strijd aan in vakken als CAD-tekenen, lassen, plaatconstructie, elektrotechniek gebouwen, machinebankwerken, mechatronica, robotica. De beste De deelnemers aan Skills Heroes maken kans op deelname aan EuroSkills en WorldSkills. De 44ste WorldSkills-competitie in Abu Dhabi in oktober telt 51 vakken. Er doen 1300 deelnemers aan mee, van wie 25 afkomstig uit Nederland. Men verwacht 100.000 bezoekers.

Ze laten zien hoe mooi techniek is

Koekkoek wordt naast Wim van de Merwe ook begeleid door Richard Roolvink, die eerder aan de World Skills deelnam en daar 14e werd. Een van de begeleiders van Koekkoek fungeert tijdens de WorldSkills als jurylid. Met andere experts beoordelen zij de laswerken zonder dat ze de naam weten van degene die het werk heeft gemaakt.

wim van de merwe brent koekkoek richard roolvink 1 aug 2017

Van links naar rechts: Wim van de Merwe, Brent Koekkoek en Richard Roolvink (augustus 2017)

Brent Koekkoek werkt bij machinefabriek Westerhof in Denekamp. Hij krijgt volop de ruimte om ook tijdens werktijd te oefenen. Westerhof heeft zelfs zijn werknemers in de gelegenheid gesteld om naar Abu Dhabi te reizen om Brent aan te moedigen. Brent traint momenteel twee dagen in de week. Hij gaat niet op vakantie zodat hij drie weken extra voor training kan benutten.
In het Twentse dagblad Tubantia vertelde Brent dat hij momenteel wel veertig uur per week aan het lassen is. Tijd voor leuke dingen zit er daarom voorlopig niet in. Wim van de Merwe had hem al gewaarschuwd. Brent: “Hij zei: ‘denk er om, geen verkering hè. Dat doe je maar na de WK’”. Brent kon er wel om lachen.

Van de Merwe is blij met nationale en internationale laswedstrijden zoals de WorldSkills, omdat ze laten zien hoe mooi de techniek is en kan zijn, juist voor jonge mensen.
Dat is hard nodig, zeker in Nederland. Al jaren waarschuwt Van de Merwe dat er te weinig gedaan wordt aan goed technisch onderwijs in Nederland. Keer op keer kreeg hij gelijk. Lees bijvoorbeeld het artikel van Elze Kuiper in het Financieele Dagblad van zaterdag 15 juli 2017, Vicieuze cirkel dreigt technisch vmbo in diepe crisis te storten waarin ze schrijft dat de instroom van nieuwe scholieren daalt, docenten schaars zijn en het aantal locaties waar technisch onderwijs wordt aangeboden slinkt. Ondertussen staat de technische sector te springen om goede vakmensen.

Van de Merwe vindt het doodzonde en daarom blijft hij zich sterk maken voor goed techniekonderwijs op het VMBO, het begeleiden van jonge mensen en het onderhouden van goede contacten met het bedrijfsleven en de politiek. Voor het bedrijfsleven verzorgt Van de Merwe lessen in de avond. Voor TechniekTalent.nu begeleidt hij VMBO- en MBO-scholen. En voor het NIL – Nederland Instituut voor Lastechniek – gaat Van de Merwe zich bezig houden met lassen voor het VMBO.

Bij zijn afscheid als docent op het Reggesteyn college in december 2016 zei Van de Merwe dat hij beslist niet achter de geraniums ging zitten. Gelukkig maar. Zo’n ambassadeur voor technisch onderwijs heeft Nederland – en we herhalen het nog een keer – hard nodig.

Alle wedstrijdkandidaten van het Nederlandse team WorldSkills 2017 in Abu Dhabi: https://worldskillsnetherlands.nl/teamnl/editie/worldskills-2017-abu-dhabi/

Brent (19) uit Denekamp wil wereldkampioen lassen worden, door Hans Brok, Twentse Courant Tubantia, 1 augustus 2017: www.tubantia.nl

Vakschool wankelt door druk van opleidingsniveau, door Ellen van Gaalen, Twentse Courant Tubantia, 30 mei 2017: www.tubantia.nl

Tekort vakmensen in techniek: oorzaken, gevolgen en oplossingen, Flexcraft Techniek, 25 april 2017: www.flexcrafttechniek.nl (Artikel is niet meer beschikbaar)

Nederlandse vmbo’ers winnen medaille op Russisch NK vakwedstrijden, Skills Talents,
19 mei 2017: www.skills-talents.nl

De nationale finales van Skills Talents en Skills Heroes zullen in 2018, wederom gecombineerd, als Skills The Finals plaatsvinden. Van 15 t/m 17 maart staat Overijssel in het teken van bijna 60 verschillende mbo-finales en 10 vmbo-finales. De finale van Skills Talents vindt plaats op donderdag 15 maart 2018.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer