Waarom Finland leidend is in de wereld wat betreft onderwijs

omslag_finnish_lessonsHet begint door te dringen dat Fins onderwijs het ideale onderwijs is. Uit alle landen reizen leraren en onderwijsexperts naar Finland om hun licht op te steken over hoe het anders en beter kan in het onderwijs in eigen land.

Waarom het Finse onderwijs nu al meer dan een decennium uitgeroepen wordt tot het beste, vertelt  Pasi Sahlberg  graag in interviews en op conferenties, en in boeken en artikelen schrijft hij het op.
Sahlberg noemt zichzelf “schoolverbeteringsactivist”. Hij was onder meer adviseur van het Ministerie van Onderwijs in Finland en van de Europese Commissie. Momenteel is hij directeur van het Centre for International Mobility and Cooperation (CIMO) aan de Universiteit van Helsinki.

pasi sahlberg

Sahlberg was in juni 2011 aanwezig op de Annual Leadership Conference: Seizing Success in Birmingham, Engeland. Daar gaf hij een presentatie over het Finse onderwijsmodel, te lezen in het document Finnish Lessons – What can the world learn from educational change in Finland? Zijn boek met dezelfde titel verschijnt in oktober 2011 bij Teachers College Press. Een antwoord op de vraag van de boektitel is: minder toetsen, meer leren. Of: meer vertrouwen en minder controle.
Een van Sahlbergs uitspraken is: Solide vakmanschap en voorbereid  zijn van de leraar zijn de eerste vereisten voor professionele autonomie, dat lesgeven tot een waardevol beroep maakt.

Op de multimediale, journalistieke website van Need to know is een boeiende video te zien waarin Pasi Sahlberg wordt geïnterviewd. Hij legt helder de kern van de hervorming van het Finse onderwijsstelsel uit. Eigenschappen als geduld en de bereidheid te plannen op de heel lange termijn – minstens twintig jaar – zijn cruciaal geweest, evenals de sterke nadruk op het verbeteren van de lerarenopleidingen. Sahlberg vertelt ook wat je vooral niet moet doen.Klik hier. (Video is niet meer beschikbaar

Website van Pasi Sahlberg: www.pasisahlberg.com

Pasi Sahlberg is uitgenodigd door de Belgische Vereniging VOV voor opleidings- en ontwikkelingsprofessionals om een lezing te geven op 19 oktober 2011 op de Vlerick Leuven Gent Management School, Reep, Gent, België. Entree € 150 voor niet leden.  Titel van Sahlbergs lezing: Global educational reform movement and the future of learning.
Internet: http://vov.be/ (Info niet meer beschikbaar)

Begin 2012 verschijnt het boek Finnish Lessons door Pasi Sahlberg.

for_fair_selection

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer