School uitgekleed door adviesbureau

In het nieuwe nummer van het Onderwijsblad, bestemd voor leden van de Algemene Onderwijsbond (Aob), staat een onthutsend verhaal  over hoe de Purmerendse Scholengroep afkoerste op een tekort van 2,8 miljoen euro en hoe directeur Overgaauw van de school het Amsterdamse consultancy bureau CBE in huis haalde. Zieke en zwangere docenten mochten niet meer vervangen worden en docenten moesten hoorcolleges geven. Ondertussen stuurde CBE vette rekeningen die met voorrang betaald moesten worden. Het Onderwijsblad reconstrueert hoe het bureau de scholengroep in zijn greep kreeg: “De strategie van CBE is die van een vampier. Het is een organisatie die zijn opdrachtgever leegzuigt”.
CBE  staat voor Consultants for Business Excellence.

Vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON) besteedt op haart site uitgebreid aandacht aan het artikel, waarin ze zelf een rolletje speelt. CBE-chairman Pim Pollen plaatste begin augustus 2012 een blog op de CBE-site waarin hij de aanhang van de vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON) verwijt NSDAP-methoden te gebruiken. Schoolleiders worden op de site van BON volgens Pollen zonder steekhoudende argumenten met pek besmeurd. Voorzitter Ad Verbrugge krijgt het verwijt dat hij zich daarbij afzijdig houdt en ‘zijn bruinhemden’ het werk laat doen. Een paar dagen later was het stuk vervangen door een blog waar boven stond: Geen bruinhemden bij BON. Maar ook die column is snel weer van de site gehaald.

Voor Ad Verbrugge kwam de uitval van Pim Pollen uit de lucht vallen. BON betoogt al langer dat consultancybureaus te weinig tegenwicht krijgen en zich ontwikkelen tot vijfde macht: “Wat ik daarmee bedoel is dat er netwerken in publiek gefinancierde sectoren ontstaan van ambtenaren, parlementariërs, bestuurders, bewindslieden en consultants die met groot gemak van positie veranderen en elkaar voortdurend de bal toespelen.” Consultancybureaus kunnen daardoor de ruif bij publiekgefinancierde organisaties leegeten, zonder al te veel tegenspel te krijgen, betoogt Verbrugge: “CBE is een van de vele bureaus, maar in het onderwijs spannen zij wel de kroon. Ze zijn zo’n beetje de Goldman Sachs van de onderwijsconsultancy”.

Ga naar site van BON voor commentaar – Strategie CBE is die van vampier – op het artikel School voelt zich uitgekleed door consultancybureau in Onderwijsblad, editie 20 april 2013, waar ook het artikel is te lezen en te downloaden:  www.beteronderwijsnederland.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer