Skip to main content

Resultaten Team NL van wereldkampioenschap voor beroepen: WorldSkills 2017 in Abu Dhabi

worldskills2017 abu dhabi logoTijdens WorldSkills 2017, het ‘WK voor beroepen’ dat van 15 tot en met 19 oktober plaatsvond in Abu Dhabi, Qatar, heeft Team Nederland een gouden medaille voor Etaleren weten te behalen in de persoon van Pien Hoveling (21). Zij komt uit Koog aan de Zaan en studeert bij Nimeto Utrecht, de mbo vakschool voor creatieve ruimtemakers. Zij is al nationaal kampioen, Europees kampioen en nu dus wereldkampioen Etaleren.

Acht Nederlanders kregen een Medal of Excellence. De titel excellent vakmanschap wordt gegeven aan deelnemers die een bovengemiddelde prestatie leveren.
Een van hen is Brent Koekkoek (19) die de de tiende plaats behaalde bij Lassen. Daarmee was hij de beste van alle Europese deelnemers. Vier dagen moest hij in ploegen lassen en dat betekende een totale lastijd van 18 uur, twee keer ‘s ochtends en twee keer ‘s middags. Koekkoek werkt bij machinefabriek Westerhof in Denekamp. Een aantal van zijn collega’s waren  naar Abu Dhabi gereisd om hem daar aan het werk te zien.
Begeleider van Koekkoek was onder anderen Wim van de Merwe, voormalig techniekdocent Lassen, coördinator bij Worldskills Netherlands en bij de nationale vakwedstrijden Skills Heroes. Van de Merwe is ook voortrekker van de stichting Beroepseer. Sinds jaar en dag is hij enthousiast pleitbezorger voor technisch onderwijs. Hij blijft zich daarvoor sterk maken.

Wilhelm Scholten behaalde een vierde plaats in Tegelzetten en kreeg tevens de Medal of Excellence. Hij volgt zijn opleiding aan het ROC van Twente. Eerder behaalde hij de derde plaats bij EuroSkills.
Ook Tim Klessens uit Someren kreeg een Medal of Excellence. Hij eindigde op de vijfde plaats bij Metselen. Klessens studeert aan ROC ter Aa en werkt bij Hartman Bouwbedrijf.

worldskills2017 abu dhabi videofoto
Foto uit video met overzicht van de eerste wedstrijddag

Wereldwijde groei van WorldSkills

WorldSkills is het grootste beroepenevenement ter wereld. Vier dagen lang strijden de beste jonge vakmensen ter wereld voor een felbegeerde plek op het podium. Tijdens deze 44e editie in het Abu Dhabi National Exhibition Centre (ADNEC) deden bijna 1.300 deelnemers uit 77 bij WorldSkills aangesloten landen/regio’s in 51 beroepen mee. 150.000 bezoekers uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en uit de rest van de wereld hebben het evenement bezocht. Ongeveer 80.000 van hen waren scholieren uit de VAE.
Nederland deed mee met 28 deelnemers in 25 beroepen. Experts, afkomstig uit het bedrijfsleven en van scholen, trainden en begeleidden de deelnemers. Door de wereldwijde groei van de WorldSkills en het hoge niveau wordt het elke editie lastiger om een plek op het erepodium te bemachtigen.

Toekomstige wedstrijden

De deelnemers van Team Nederland hebben zich gekwalificeerd door deelname aan de Skills Heroes, de nationale vakwedstrijden voor mbo’ers. In het schooljaar 2017/2018 doen 57 mbo-scholen mee aan vakwedstrijden. Inmiddels vindt deelname plaats door studenten van 751 opleidingen in 61 wedstrijdrichtingen. Zij kunnen zich kwalificeren voor de volgende lichting van Team NL.

Stichting WorldSkills Netherlands is coördinator van de Nederlandse deelname aan WorldSkills. De deelname aan WorldSkills 2017 werd mogelijk gemaakt door onderwijs, bedrijfsleven en diverse brancheorganisaties. WorldSkills vindt elke twee jaar plaats. De volgende editie is in 2019 in Kazan, Rusland. September 2018 vindt eerst het EK voor beroepen EuroSkills plaats in Boedapest, Hongarije.
WorldSkills van 2021 vindt plaats in Shanghai.

Uitslagen WorldSkills 2017

Klik hier voor overzicht van de uitslagen van Team NL tijdens WorldSkills 2017: https://worldskillsnetherlands.nl/teamnl/editie/worldskills-2017-abu-dhabi/

Klik hier voor lijst met alle winnaars van de WorldSkills 2017: https://worldskillsabudhabi2017.com/en/news/results/

Zie voor meer info over Team NL: https://worldskillsnetherlands.nl/teamnl/

WorldSkills: https://ww.worldskills.org/

Zie ook:Wim van de Merwe begeleidt Nederlandse deelnemer wereldkampioenschap voor beroepen: World Skills 2017 in Abu Dhabi: https://beroepseer.nl

Eerste wedstrijddag Team Nederland: http://teamnederland.com/eerste-wedstrijddag/ (Niet meer beschikbaar). Website teamnederland.com  is opgeheven. Zie voortaan: worldskillsnetherlands.nl