Regeling prestatiebeloning leraren ingetrokken door ministerie OCW

De Regeling Prestatiebeloning in het onderwijs is helemaal van de baan, aldus een bericht  – met een foto van een ontkurkte champagnefles! – op de website van de Algemene Onderwijsbond (AOb) van 14 mei 2012.

Staatssecretaris Zijlstra heeft afgelopen vrijdag besloten om de driejarige regeling in te trekken. Daarmee komt ook de ingediende eerste lichting onderzoeken te vervallen.
In een vooraankondiging aan betrokken schoolbestuurders mailde het ministerie op 14 mei: “Het kabinet heeft besloten de middelen voor de experimenten prestatiebeloning te herbestemmen. Dit betekent dat er na 2013 geen middelen meer worden gereserveerd voor (experimenten) prestatiebeloning. Dit besluit zorgt ervoor dat het niet meer mogelijk is om over meerdere jaren een experiment uit te voeren. Staatssecretaris Zijlstra heeft afgelopen vrijdag daarom besloten dat de Regeling Prestatiebeloning in het onderwijs in z’n geheel en op korte termijn wordt ingetrokken”.

Er zijn volgens het ministerie ongeveer veertig aanvragen ingediend in de eerste ronde. De schoolbesturen die al een aanvraag hebben ingediend, krijgen een tegemoetkoming voor de gemaakte kosten.

Het onderzoeksprogramma stond de afgelopen weken al op losse schroeven, vanwege de bezuinigingsplannen die in politiek Den Haag zijn gemaakt. Daarin was al de bezuiniging op passend onderwijs van tafel gehaald. Vanuit verschillende kanten klonk een week geleden nog het bericht dat de eerste ronde aanvragen in elk geval in behandeling zou worden genomen.

Onderzoekers waren daarom nog tot afgelopen weekend bezig om de voorstellen op tijd voor de deadline van 15 mei de deur uit te krijgen. Tot ze alsnog bericht kregen. Melanie Ehren, verbonden aan de Universiteit Twente en betrokken bij een mbo-onderzoeksvoorstel voor Helicon Opleidingen: “We kregen afgelopen zaterdag een mailtje van het CAOP dat de stekker uit de experimenten prestatiebeloning gaat, ook de eerste ronde.”

Ook bij het CAOP, dat het experimentenprogramma uitvoerde, bestond vorige week onduidelijkheid over de onderzoeken. Dat merkte bestuursvoorzitter Wiely Hendricks van De Haagse Scholen tijdens een overleg vorige week woensdag. “Dat heeft natuurlijk te maken met de idiote politieke situatie die is ontstaan. Eerst was het signaal dat de eerste ronde wel doorging, maar misschien met een kleiner budget. Maar afgelopen donderdag had ik de indruk dat het voortbestaan van de experimenten überhaupt voor het CAOP onduidelijk was.”

Hendricks had eerder al een aanvraag ingediend, maar onder voorbehoud van instemming van de personeelsgeleding van de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad. Vorige week dinsdagavond besloot de personeelsgeleding geen akkoord te geven. Afgelopen vrijdag trok Hendricks zijn aanvraag in. “Voor ons is dit nieuws niet meer van belang”, reageert hij. “Maar als je nog wel een aanvraag had liggen, kan ik me voorstellen dat je dit niet leuk vindt. Er gaat heel veel tijd in zo’n onderzoeksvoorstel zitten.”

Onderzoeker Ehren baalt ervan dat er op het laatste moment een streep door de prestatiebeloning-experimenten gaat, terwijl collega’s en scholen alles aan de kant hebben gezet om de deadline te halen. Ze probeert alsnog financiering te vinden voor het experiment. “Het is een uniek experiment, waarbij we ook een maat willen ontwikkelen voor het vaststellen van de leerwinst van een docent in het mbo. Die bestaat nog niet. Helicon zelf heeft er al veel tijd ingestoken.”

In de mail van het ministerie van vanmiddag: “De staatssecretaris realiseert zich dat deze boodschap op een laat moment komt en dat er de afgelopen maanden door betrokkenen veel tijd en energie is gestoken in de experimentplannen. OCW wil ook zijn erkentelijkheid naar schoolbesturen uitspreken voor het werk, de betrachte creativiteit en de bereidheid een nieuw instrument degelijk te willen onderzoeken. Tegelijkertijd noopt de huidige economische en budgettaire situatie tot het kritisch bekijken van alle lopende trajecten en zijn stevige keuzen niet te vermijden”.

AOb: ‘zinloze prestatiebeloning van tafel’, Trouw, 14 mei 2012: www.trouw.nl

AOB: www.aob.nl (Bericht over regeling prestatiebeloning niet meer beschikbaar)

Lees over wat vooraf ging het verslag van het debat  Prestatiebeloning van leraren: Waarom!? en Hoe!?, gehouden in Den Haag op 17 december 2010. Klik hier.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer