NOS vroeg onderwijssector naar commentaar op niveau VWO-eindexamen Frans 2018

Op NOS Binnenlands Nieuws schrijft Kysia Hekster dat het VWO-eindexamen Frans dit jaar wederom onderwerp van kritiek is*). Dat was in 2018 ook het geval. Hekster heeft deze en gene uit de onderwijssector gevraagd naar commentaar op het eindexamen: “Leerlingen en docenten klagen opnieuw over het niveau. Op 13 juni 2018 wordt de normering voor de examens bekend, dan wordt duidelijk hoe het examen is gemaakt.
Het examen was niet goed genoeg, zeggen docenten en leerlingen. Dit jaar gaan de klachten vooral over de lengte van het examen. Een aantal docenten dat de NOS sprak, noemt het examen ‘nog veel slechter dan het examen van vorig jaar’. Toen ontstond ophef over de kwaliteit van het examen Frans vwo.

Coalitiepartij CDA heeft Kamervragen gesteld over het examen van dit jaar. Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) is juist tevreden.

Docent Swannet van den Akker van het RSG Magister Alvinus in Sneek geeft al meer dan dertig jaar Frans aan examenklassen. ‘Het CvTE heeft ons na al het gedoe vorig jaar toegezegd dat het dit jaar goed zou komen. Dat heb ik ook mijn leerlingen beloofd. Maar dit jaar rammelde het examen opnieuw. Er zijn vragen waarbij meerdere antwoorden goed zijn. Dat mag niet. De kinderen zijn echt afgestraft met dit examen’.

Het Landelijk Actie Komitee Scholieren (LAKS) kreeg meer dan 7000 klachten over het vwo-examen Frans. ‘Van alle examens is over Frans vwo relatief het meest geklaagd’, zegt Anouk Gielen, voorzitter van het LAKS. ‘Bijna de helft van de 15.000 leerlingen die het examen maakte, heeft zich bij ons gemeld. Belangrijkste klacht: het examen was veel te lang en daardoor kregen heel veel mensen het niet af’.

Liesbeth Breek herkent dat. Zij geeft 27 jaar Frans, nu aan het Petrus Canisius College in Alkmaar. ‘Mijn leerlingen kwamen verdrietig de zaal uit. Ook de allerbeste leerlingen zeiden: dit examen was veel te lang’. De collega’s die Breek en Van den Akker spreken zijn volgens hen vrijwel zonder uitzondering niet te spreken over het examen, omdat er discussie is over de antwoorden die bij het examen horen.

Breek: ‘Vroeger was er nooit twijfel over wat het goede antwoord moest zijn. Na het omstreden examen van vorig jaar had ik de hoop dat het dit jaar beter zou zijn. Ik waardeer de inspanningen van het CvTE om betere examens te maken. Maar dit jaar bleek een beter examen nog een illusie’.

Op het internetforum Franszelfsprekend van de sectie Frans van de vakgroep Levende Talen klaagden docenten vooral over de lengte van het examen, maar ook over de inhoud. ‘Ik word zo langzamerhand hopeloos: hoe moet ik mijn leerlingen voorbereiden op dat examen Frans?’, was een veelgelezen hartenkreet op de site die vanwege het einde van de examenperiode inmiddels offline is gehaald.

Voorzitter van de Vakgroep Jeanette Noordermeer noemt de klachten over de lengte van het examen ‘erecht’, maar ze is het niet eens met de negatieve reacties op de rest van het examen. ‘Dit jaar heeft het bestuur van Levende Talen er alles aan gedaan om een goed examen en een goed correctiemodel te maken’.

Ook het CvTE – verantwoordelijk voor de examens – herkent zich niet in de kritiek van de leerlingen en de docenten. De organisatie breidde naar aanleiding van de ophef van vorig jaar een proef uit om van tevoren én achteraf docenten naar de examens te laten kijken”*).

Lees het hele artikel Opnieuw ophef over niveau vwo-examen Frans: ‘Verdrietig de zaal uit’, door Kysia Hekster, NOS, 12 juni 2018: https://nos.nl

*) Lees de blogs van Charlotte Goulmy over het VWO-eindexamen Frans 2018:

En resumé, 3 juni 2018: https://www.beroepseer.nl/nl/groepsblog/onderwijs/item/2647-en-resume

Kent u die van de Eindexamenbespreking die we dan zelf wel gingen organiseren? 24 mei 2018: https://www.beroepseer.nl/nl/groepsblog/onderwijs/item/2634-kent-u-die-van-de-eindexamenbespreking-die-we-dan-zelf-wel-gingen-organiseren

Zo, wat een klus…, 18 mei 2018: http://www.beroepseer.nl/nl/groepsblog/onderwijs/item/2627-zo-wat-een-klus

VWO Frans. Hardcore trauma, 17 mei 2018: http://www.beroepseer.nl/nl/groepsblog/onderwijs/item/2625-vwo-frans-hardcore-trauma

Gisteren, er komt geen eind aan, 15 mei 2018: http://www.beroepseer.nl/nl/groepsblog/onderwijs/item/2623-gisteren-er-komt-geen-eind-aan

Zie ook: Zijn examens moderne vreemde talen eigenlijk wel valide? Leraar Duits analyseert de eindexamenteksten, Groepsblog Beroepseer, 1 juni 2018: www.beroepseer.nl

 

 

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer