Kernprobleem van de Universiteit van Amsterdam is niet de structuur, maar de cultuur

Hoogleraren zijn bezorgd over de democratisering van de Universiteit van Amsterdam (UvA), schrijft Frans van Heest op de site van Science Guide, online nieuwsmagazine voor de kennissector.

Op 24 oktober 2016 verschijnt het rapport van de commissie Democratisering en Decentralisering. De commissie beschrijft een viertal bestuursmodellen*) om de UvA te democratiseren. Studenten en medewerkers van de UvA krijgen in november de mogelijkheid om via een referendum hun voorkeur uit te spreken voor één van deze varianten.

De Commissie D & D is ingesteld naar aanleiding van de Maagdenhuisbezetting in 2015. Dit was een van de beloften uit het tienpuntenplan van toenmalig bestuursvoorzitter Louise Gunning om de bezetters tegemoet te komen. De Senaat schrijft in een advies aan de commissie dat zij het referendum pas geldig achten als minimaal een meerderheid (dus 50%) van de studenten en medewerkers gaan stemmen.

De commissie is daarom bij hun onderzoek voor het rapport ook het gesprek aan gegaan met de Senaat. De Senaat bestaat uit dertien hoogleraren, benoemd door het College van Bestuur, en wordt momenteel voorgezeten door Damiaan Denys, hoogleraar psychiatrie. De Senaat geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het College van Bestuur over de hoofdzaken van het beleid van de UvA..

Science Guide heeft correspondentie tussen commissie en Senaat in handen gekregen waaruit blijkt dat een gesprek tussen beide partijen zeer moeizaam is verlopen en waarover de commissie heeft geklaagd.
De Senaat concludeert nu dat het kernprobleem van de UvA niet de structuur, maar de cultuur is: “Het kernprobleem van het bestuur van de UvA is veeleer een gebrek aan vertrouwen en is daarmee een cultuurkwestie, niet primair veroorzaakt, maar wel versterkt door de structuur. Als de cultuur niet verandert, biedt geen van de vier alternatieve bestuursmodellen soelaas”.

Lees het hele artikel van Frans van Heest: Hoogleraren bezorgd over democratisering UvA, door Frans van Heest, Science Guide, 19 oktober 2016: www.scienceguide.nl

Noot
*) Vier modellen voor de universiteit, door Lisa Westerveld, voorzitter van de commissie Democratisering & Decentralisering op de UvA: www.scienceguide.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer