Help gedupeerde mbo-scholen van Amarantis onderwijsgroep

kleinschalig mboAmarantis Onderwijsgroep, een grote onderwijsinstelling voor Voortgezet Onderwijs en MBO zit in ernstige financiële problemen. Amarantis heeft teveel personeel in verhouding tot het aantal leerlingen en te hoge huisvestingskosten. Hoe wil Amarantis een dreigend faillissement voorkomen?

Vlak na de fusie in 2007 van ROC ASA en de Interconfessionele Scholengroep Amsterdam (ISA), kwam bij de nieuwe onderwijsgroep Amarantis een tegenvaller van miljoenen euro’s aan het licht. Die klap kwam de organisatie nooit meer te boven. Het droeg bij aan grote organisatorische onrust waarin het een komen en gaan werd van bestuurders.

Interim-bestuursvoorzitter Marcel Wintels heeft weinig tijd. Voor half maart wil hij met plannen komen om de organisatie op te knippen in vijf delen. Hij is momenteel in gesprek met onder andere het Rijk, de provincie, de gemeente en het ROC Amsterdam om nieuwe financiering te vinden. Gebeurt dat niet dan is de onderwijskolos eind april failliet.

Een van de opties is een overname van de MBO-opleidingen door het ROC Amsterdam. Maar die overname heeft mogelijk ook nadelige gevolgen. Kleinschalige opleidingen die nu redelijk zelfstandig bestaan vrezen voor opgaan in een nog grotere onderwijsmoloch.

De zeven bedrijfseconomisch solide MBO-scholen in Amsterdam die bestuurlijk onder Amarantis vallen, dreigen te verdwijnen door het falende bestuur van Amarantis. Zij willen zelfstandig verder: kleinschalig en transparant.
De vijfduizend leerlingen willen een veilige en persoonlijke school. De docenten willen dat, evenals de gemeente Amsterdam.

Deze scholen doen nu een oproep: “We hebben hulp nodig. Hoe komen we aan geld? Hoe krijgen we de minister om? We onderzoeken hoeveel medewerkers bereid zijn om een deel van hun arbeidstijd in te leveren”.

Wat kunt u doen om te steunen?

• Teken de petitie voor behoud van kleinschalig MBO: Van Amarantis naar Transparantis: klik hier (Pagina is niet langer beschikbaar)

• Geef uw mening en geef eventueel andere ideeën

• Geef adviezen

Website van Kleinschalig MBO: www.kleinschaligmbo.nl (Website is opgeheven)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer