Australische universiteiten huren ranglijstprofessionals in

Sommige Australische universiteiten betalen elk jaar circa honderdduizend dollar aan hun managers die samenwerken met bureaus die strategieën ontwikkelen voor een hogere positie op de ranglijsten.
De Universiteit van South Wales plaatste onlangs een advertentie voor de vacature van een strategiemanager, terwijl La Trobe-universiteit op zoek was naar een manager institutionele rankings. Salaris: honderdduizend dollar. Bij die functie hoorde ook het onderhouden van relaties met ranking bureaus om hun plaats in de lijsten te “maximaliseren” of te “optimaliseren”.

Deskundigen zeggen dat deze ontwikkeling het groeiende belang van ranglijsten en hun invloed op research- en onderwijsplannen benadrukken.
Men is er niet erg  gerust op en vreest dat het professionele rankingmanagement de strategieën van de universiteit zal vervormen. Dan zou blijken dat dit soort management niet meer is dan een marketingpoging in plaats van een poging de ontwikkeling en groei van een instituut te bevorderen.
Simon Marginson zei hierover: “Wat ik niet goed vind van deze praktijken is de aanwijsbare focus op manipuleren van het rankingspel”.
Marginson is werkzaam aan de University of Melbourne’s Center for the Study of Higher Education.

Maar David Morrison van de Murdoch-universiteit beweert dat het managen van ranglijsten gewoon je gezond verstand gebruiken is. Hij kon niet begrijpen waarom zijn universiteit niet voorkwam op de lijst van Times Higher Education, een wekelijks nieuwsbulletin dat wereldwijd als autoriteit geldt op het gebied van hoger onderwijs, en ontdekte dat de reden was het niet opsturen van gegevens. Hij zorgt er nu voor dat de juiste informatie terecht komt bij de rankingbureaus en bij Excellence in Research for Australia, een initiatief van de Australian Research Council: “Ranglijsten kunnen niet genegeerd worden, maar universiteiten moeten zich evenmin op die lijsten laten vastpinnen. Rankings zijn voedsel voor de strategie, maar ze bepalen de strategie niet”.

Lees het artikel: Universities Hire Rankings Pros door Andrew Trounson, 20 maart 2013 op website van Inside Higher Ed: www.insidehighered.com

Lees ook Geen ranglijsten meer voor Duitse wetenschappers, Blogs Beroepseer, 17 oktober 2012: https://beroepseer.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer