Aanbevelingen van Initiatiefgroep van leraren “Samen leren” krijgt steun van Tweede Kamer

Leerlingen in het voorgezet onderwijs krijgen in de toekomst minder vakken. Leraren worden naast het lesgeven met minder taken belast. Zo komt er weer meer tijd en aandacht voor onderwijs. Die suggesties vanuit het onderwijs worden door een meerderheid in de Tweede Kamer gesteund.

Een initiatiefgroep van negen docenten en onderwijsspecialisten heeft een lijst van 11 punten opgesteld.

Ze pleiten onder meer ook voor strengere toelatingseisen tot de lerarenopleidingen. Verder moeten scholen zich minder richten op het toetsen van leerlingen en zich meer inspannen om het onderwijs te verbeteren. Leraren moeten hierin zelf een belangrijke rol gaan spelen.

Sterke beroepsgroep

René Kneyber, een van de initiatiefnemers: “We hebben zelf de sleutel in handen om het onderwijs te verbeteren. Waar vakbonden kiezen voor sterk boe-geroep, kiezen wij voor een sterke beroepsgroep”.

Kneyber: “Het vak leraar moet meer exclusiviteit krijgen. Strengere eisen voor de lerarenopleiding, een aantrekkelijk carrièrepad en meer ruimte en verantwoordelijkheden voor docenten zijn daarvoor noodzakelijk. Waar dat nog niet gebeurt moeten leraren elkaars lessen gaan bezoeken, samen lessen voorbereiden, leerdoelen formuleren met werkgevers en elkaar feedback geven om samen van te leren. Zo wordt een verbetercultuur op scholen tot stand gebracht”.

VVD en PvdA zijn enthousiast over de plannen en zullen met voorstellen komen.

Bron: Minder vakken voortgezet onderwijs, NOS, 5 september 2014: http://nos.nl

Leraren maken het verschil… in politiek Nederland, X, Y of Einstein? http://xyofeinstein.wordpress.com

Kneyber en Evers timmeren flink aan de weg, Beter Onderwijs Nederland (BON), 5 september 2014: www.beteronderwijsnederland.nl

Samen leren: aanbevelingen uit het onderwijs, door initiatiefgroep van negen docenten en onderwijsspecialisten, VOS/ABB, 26 augustus 2014www.vosabb.nl

 

U P D A T E

Wereldverbeteraars, door Monique Marreveld, hoofdredacteur Didactief over het programma Samen Leren: aanbevelingen uit het onderwijs, 11 september 2014: https://didactiefonline.nl

Mijn gedachten bij ‘Samen Leren’, door Dick van der Wateren, 13 september 2014: http://dickvanderwateren.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer