Skip to main content

Nominatieperiode voor verkiezing Beste overheidsmanager en Beste overheidsorganisatie van het Jaar 2020 van start

Overheidsawards 2020

Nederland bevindt zich in een roerige periode. Overheidsorganisaties en hun managers nemen belangrijke besluiten die invloed hebben op de gehele Nederlandse samenleving op korte en lange termijn. Welke manager of organisatie is in staat om op een juiste manier in te spelen op deze complexe opgaven? En wie weet ook in roerige tijden het verschil te maken?

Vanaf 24 maart 2020 is het mogelijk om voor beide verkiezingen kandidaten te nomineren. Op 9 november 2020 vindt de uitreiking van de prijzen plaats in de Ridderzaal in Den Haag.

Tussen systeem en maatwerk

De verkiezingen hebben tot doel bevordering van transparantie en kennisdeling binnen het openbaar bestuur door het werk van goede overheidsmanagers en -organisaties uit te lichten en te belonen. Juryleden van de Verkiezing Overheidsdmanager van het Jaar, zijn op zoek naar vooruitstrevende managers die passen binnen het thema van 2020: Tussen systeem en maatwerk.

De Overheidsmanager van 2020 is iemand die maatwerk ruimte durft te geven en goed inspeelt op onverwachte (crisis)situaties. Deze manager draagt bij aan bewustwording, het besef dat handelen en de effecten ervan van belang zijn, ook als dat betekent dat je af en toe buiten de lijntjes moet treden. Tegelijkertijd is de overheidsmanager er zich ook van bewust dat maatwerk niet altijd nodig is. De manager weegt maatwerk af tegenover meerdere doelen en kan de keuze naar anderen toe verantwoorden.

Regels zijn er binnen de overheid om de publieke zaak in goede banen te leiden en om ervoor te zorgen dat ambtenaren een houvast hebben waarop ze kunnen terugvallen. Maar bij het oplossen van publieke vraagstukken en crisissituaties passen regels niet altijd. Wat doe je als de regels even niet passen binnen de werkelijkheid en de situatie om een nieuwe of andere aanpak vraagt?

Lees op Overheidsawards aan welke criteria de Beste overheidsmanager van het jaar 2020 behoort te voldoen: www.overheidsawards.nl/thema-en-criteria/ (Criteria voor 2020 – Tussen systeem en maatwerk – staan niet meer vermeld op de site van Overheidsawards)

De jury van de Verkiezing Beste Overheidsorganisatie van het Jaar wil een krachtige organisatie bekronen die met constante wil om te verbeteren het verschil maakt, passend binnen de door de jury opgestelde dimensies. Ook in deze roerige periode dient de organisatie goed in te spelen op de uitdagingen van haar omgeving.

Wie mogen er mee doen? Alle overheidsorganisaties kunnen zich kandidaat stellen voor deze verkiezing. Denk aan ministeries, provincies, waterschappen, gemeenten, zelfstandig bestuursorganen en agentschappen. Het is belangrijk dat de genomineerde organisatie een publieke functie heeft en hoofdzakelijk door publiek geld word gefinancierd.

Meer info over de dimensies voor de verkiezing Beste overheidsorganisatie van het jaar: www.overheidsawards.nl/dimensies/

Doe mee en nomineer

Nominaties voor beide verkiezingen zijn welkom op de site van Overheidsawards. Nomineren kan tot en met 25 juni 2020: www.overheidsawards.nl/nomineer (Niet meer geldig).


De verkiezingen worden georganiseerd door de Vereniging voor Overheidsmanagement (VOM) in samenwerking met Binnenlands Bestuur, landelijk netwerk van jonge ambtenaren werkzaam bij de overheid FUTUR, Interprovinciaal Overleg (IPO), ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), NEderlandse Norm (NEN), Netwerk van Publieke Dienstverleners (NPD), Ordina, Publiek Denken en Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Meer info info over finalisten en winnaars voorgaande verkiezingen op Overheidawards; zie menu: www.overheidsawards.nl (Info over voorgaande verkiezingen is geschrapt op deze site in 2021). Zie daarvoor in de plaats: http://www.futuregov.nl/

U P D A T E

LET OP! In 2021 zal de Verkiezing Beste Overheidsorganisatie niet worden uitgereikt. Vanaf 2021 zal ter vervanging om het jaar de Verkiezing Beste Overheidsinnovatie worden georganiseerd. Volgend jaar kan men weer organisaties nomineren voor de Verkiezing Beste Overheidsorganisatie van het jaar 2022.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.