Nieuwe bundel artikelen roept politiek op werk te maken van menselijke maat in zorg en welzijn

Maandagmiddag 28 juni 2021 wordt de bundel Momentum voor de menselijke maat gepresenteerd in Den Haag in het bijzijn van de Kamerleden Steven van Weyenberg (D’66), Mei Li Vos (PvdA), Aukje de Vries (VVD) en Corinne Ellemeet (GroenLinks). Aanvang 15.00 uur op Campus Den Haag van de Universiteit Leiden en online live te volgen.

“Elke organisatie en toezichthouder moet een plan maken hoe de menselijke maat weer voorop moet komen te staan”, aldus demissionair premier Mark Rutte in mei 2021 in Nieuwsuur en in de Tweede Kamer. Hij verwees daarbij naar het werk van psycholoog Sandra van Dijk en econoom Marcel Canoy. Samen met kennisinstituut Movisie publiceren Van Dijk en Canoy nu een bundel waarin die menselijke maat verder wordt uitgewerkt.

In de asresten van de Toeslagenaffaire is er grote politieke urgentie om de menselijke maat te omarmen en het broze vertrouwen van de burger terug te winnen. Daarmee is de menselijke maat een verbindend thema waarin partijen van rechts tot links elkaar kunnen vinden bij het formeren van een kabinet. Er is volop momentum voor maatwerk, maar hoe doen we dat?

Momentum voor de menselijke maat

De bundel bevat vijftien positieve en krachtige voorbeelden over hoe de menselijke maat geboetseerd kan worden. Een keur aan prominente denkers op dit terrein laat zien waar het schuurt en hoe het wel kan. De bundel eindigt met tien lessen en is daarmee een handreiking aan de politiek om een klimaat te scheppen waarin de menselijke maat het uitgangspunt is:

  1. Erkennen: de menselijke maat is geen willekeur
  2. Luisterend meebewegen
  3. Anders verantwoorden
  4. Regels breken
  5. Ontschotten en prikkels die kloppen
  6. Langetermijnvisie
  7. Ervaringsdeskundigen
  8. Stop met de dominantie van het zorg-denken
  9. Geen nieuwe instrumenten of systemen meer ontwikkelen
  10. Er verdwijnt ook wat. De menselijke maat is niet iets wat er ook nog bij moet. Geen overbelasting van professionals, maar een nieuwe manier van werken waarbij geaccepteerd moet worden dat sommige zorg of diensten verdwijnen omdat ze niet voldoende van waarde zijn.

De bundel bevat vijftien hoofdstukken en is onderverdeeld in drie thema’s: Goed luisteren en breed kijken; Zo kan het ook; Buiten de lijntjes kleuren.

Downloaden Momentum voor de menselijke maat – Praktijklessen voor zorg en welzijn, door Marcel Canoy, Sandra van Dijk, Marcel Ham (redactie), Movisie, juni 2021: www.socialevraagstukken.nl/de-menselijke-maat-in-perspectief/

Presentatie online volgen

Wie de presentatie live online wil volgen kan zich aanmelden met het formulier op de site van Universiteit Leiden: www.universiteitleiden.nl/agenda/2021/06/momentum-voor-de-menselijke-maat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer