Nieuw technologisch platform voor de gezondheidszorg QruxxTech van start gegaan

QruxxTech, platform voor technologie en gezondheidszorg

Uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum heeft in de laatste week van september 2018 een nieuw platform opgezet op internet met de naam QruxxTech. Het is een zusje – of broertje – van Qruxx dat gericht is op verbetering van de kwaliteit van de zorg. QruxxTech gaat over de de ontwikkeling en toepassing van technologie in de gezondheidszorg.
Bohn is ook de uitgever van Skipr – crossmediale nieuwsdienst voor managers, bestuurders en toezichthouders in de gezondheidszorg en Zorgvisie, magazine met actueel nieuws en achtergrondartikelen over de gezondheidszorg.
QruxxTech is er voor wie op de hoogte wil blijven van robotisering, big data, e-health, virtual reality, kunstmatige intelligente, medische apparaten en gadgets, privacy en security, blockchain en domotica.

Over het inzetten van technologie in de bestrijding van het personeelstekort in de gezondheidszorg schreef René Baljon een blog. Organisaties die thuiszorg verlenen aan ouderen kampen met een enorm personeelstekort. En dat tekort wordt de komende jaren alleen maar erger. De prognose is dat de komende vier jaar bijna 100.000 extra zorgverleners nodig zijn.
Een ander punt is de verwachte forse uitstroom vanwege de pensioengerechtigde leeftijd van de geboortegolf-generatie. Een op de drie huidige medewerkers werkt in 2022 niet meer in de ouderenzorg.

Opmars van technologie

Volgens Baljon moet de technologie uitkomst bieden:

“Het gebruik van technologie wordt al jaren als zeer kansrijk gezien. Voorbeelden? Die zijn er genoeg. Van beeldbellen met een verpleegkundige tot het doorgeven van metingen van hartslag, bloeddruk en saturatie via een app. En van sensoren die de levensstijl van ouderen monitoren tot het online controleren van medicatie.

De projecten waar we de afgelopen jaren aan hebben meegewerkt, laten zien dat de technologie goed werkt. Cliënten waarderen het en ervaren dat ze meer regie hebben over hun eigen leven. En belangrijk in dit kader: we richten onze zorgtijd efficiënter in zodat we met minder mensen meer relevante zorg kunnen bieden. Helaas blijft het nog vaak alleen bij pilots. Ook al zijn de resultaten positief, opschaling blijkt lastiger”.

Aan het eind van zijn blog doet Baljon een oproep aan zorgverleners om hun kans te grijpen en in het gat van personeelstekort te springen: “De cijfers van Actiz*⁾ laten zien dat we niet kunnen wachten. Dus zorgverleners van Nederland: never waste a good crisis. Pak door op al die mooie e-health initiatieven en durf op te schalen!”

Nog niet zo lang geleden, en eigenlijk gebeurt het nog steeds, werd beweerd dat digitalisering en technologisering banen zou gaan kosten, ook in de gezondheidszorg. Nu gebeurt er iets omgekeerds. Door gebrek aan verpleegkundigen en verzorgenden veroveren digitalisering en technologisering in versneld tempo een plaats in de gezondheidszorg.
Of zien we hier iets over het hoofd?

Lees de hele blog: Personeelstekort in de zorg: technologie biedt uitkomst, door René Baljon, QruxxTech, 25 september 2018: https://tech.qruxx.com

René Baljon is algemeen directeur van Medisch Service Centrum NAAST, voor digitale zorgverlening. Hij schreef deze blog met Reinout Engelberts, Algemeen Directeur van Seksara, een bedrijf dat leefstijlmonitoring biedt en Joost Hermanns, co-founder van ouderentablet Compaan.

Noot
*⁾ ActiZ, organisatie van zorgondernemers

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer