Nemen huisartsen het heft in eigen hand?

Herman Suichies, huisarts en bestuurslid van de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPHuisartsen) vertelt in een gesprek met Mary Sjabbens op haar blog over hoe huisartsen bezig zijn het heft in eigen hand te nemen.
Suichies is lid van het comité ‘Vrije artsenkeuze’ en maakte deel uit van de beweging Het roer moet om (HRMO) die in maart 2015 het Manifest van de bezorgde huisarts publiceerde, gericht aan de Minister van Volksgezondheid, de Tweede Kamer en de zorgverzekeraars. In het manifest eiste een groep huisartsen dat politiek en verzekeraars een andere koers varen en een einde maken aan de ‘geëxplodeerde zorgbureaucratie’ en de afgedwongen marktwerking.

De oproep om het manifest te ondertekenen bleek zeer succesvol. In korte tijd betoonden bijna achtduizend huisartsen hun steun voor het verdedigen van de belangen van praktijkhouders die zich verantwoordelijk voelen voor goede zorg aan hun patienten en het terugdringen van de almaar toenemende macht van de zorgverzekeraars die, als beheerders van de zorgfinanciën, steeds meer bepalen wat artsen wel en niet mogen.

Suichies vertelt aan Sjabbens hoe vervolgens HRMO in gesprek ging met zorgverzekeraars en ambtenaren. Er werden drie werkgroepen samengesteld: Samenwerking en gelijkwaardigheid, Bureaucratie en administratieve lasten en een werkgroep Kwaliteit.
Op 5 oktober 2015 is een tussentijds resultaat bekendgemaakt van veel overleg tussen de partijen in de zomer van 2015 – het ‘Zomeroverleg’ genoemd.

Wat was de bijdrage van VPHuisartsen, vraagt Sjabben aan Suichies?

Suichies:”Hoewel in eerste instantie niet uitgenodigd, wilde het bestuur van VPHuisartsen, dat 11% van alle praktijkhouders vertegenwoordigd, een bijdrage kunnen leveren aan deze kans op verbetering van de huisartsenzorg. Na dringend verzoek van HRMO en instemming door alle andere stakeholders kreeg ook VPHuisartsen een plaats in de Stuurgroep die leiding gaf aan het Zomeroverleg.

De bestuursleden van VPHuisartsen namen met enkele leden zitting in de drie werkgroepen. Er is actief gewerkt om resultaten te bereiken in de lijn van het HRMO-Manifest. De Stuurgroep besliste uiteindelijk over de aangedragen voorstellen vanuit de werkgroepen, resulterend in een verslag aan de minister.

In de werkgroep ‘Bureaucratie en Administratieve lasten’ heeft dat tot succes geleid. Onder het adagium ‘Een recept is een recept’ zijn forse resultaten geboekt in de beteugeling van de formulierenvloed en is een serie concrete afspraken gemaakt die per 1 januari 2016 ingaan.

De werkgroep blijft voorlopig bestaan om het declaratieverkeer, de CIZ-indicaties1) en de administratieve lasten door andere zorgverleners en partijen, verder te stroomlijnen en te beperken.

In de werkgroep ‘Samenwerking en Gelijkwaardigheid’ zijn de resultaten vooralsnog minder spectaculair. Minister Schippers had tevoren al aangegeven dat het buiten de Mededingingswet plaatsen van huisartsenzorg niet haar voorkeur had. Dat betekent, in politieke taal, dat daar niets zal veranderen.

De grootste vooruitgang werd geboekt doordat de ACM2) haar uitleg van de Mededingingswet anders formuleerde waardoor er meer ruimte is ontstaan voor vormen van samenwerking tussen huisartsen.
Bijvoorbeeld om gezamenlijk met zorgverzekeraars te onderhandelen zolang er een aantal spelregels wordt gevolgd. Er zal niet direct beboet worden bij mogelijke overtreding van de Mededingingswet, maar eerst gewaarschuwd”.

Lees het hele interview met Herman Suichies, Van Zomeroverleg naar eigen contractaanbod voor huisartsen, door Mary Sjabbens, blog Mary Sjabbens, 6 november 2015: www.marysjabbens.nl (Interview is niet meer beschikbaar op site van Mary Sjabbens).

Noten
1) CIZ = Centrum Indicatiestelling Zorg doet de indicatiestelling voor zorg uit de
Wet langdurige zorg (Wlz).
2) ACM = Autoriteit Consument & Markt geeft onafhankelijke informatie en advies.

omslag het alternatief voor de zorg kleinHerman Suichies is met Jos de Blok, Lewi Vogelpoel en Thijs Jansen redacteur van het boek Het alternatief voor de zorg – Hoe krijgen we de menselijke maat terug in de zorg? dat op 17 november 2015 verschijnt.
Suichies schreef daarin de hoofdstukken Huisartsenzorg, de afgelopen 25 jaar en De Het Roer Moet Om-agenda

Zie voor meer info over de presentatie van het boek en het zorgdebat op dinsdag 17 november 2015: https://beroepseer.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer